Lawaai raketmotoren houdt inwoners Haagse wijk Ypenburg bezig

DEN HAAG - In Den Haag Ypenburg is zo nu en dan een vreemd geluid te horen, afkomstig van de locatie van onderzoeksorganisatie TNO. Bewoners vroegen zich al lange tijd af waar dat geluid vandaan kwam. In een brief aan buurtbewoners laat TNO weten dat het komt door een proef met raketmotoren.

TNO doet onderzoek voor het ministerie van Defensie en andere opdrachtgevers om kennis van raketsystemen en munitiesystemen te verkrijgen. Sinds het voorjaar van 2019 heeft TNO haar onderzoeksactiviteiten voor raketmotoren verplaatst naar de locatie Ypenburg, waardoor er dus tijdens proeven een vreemd geluid te horen is in het gebied.

'Tijdens zo'n proef wordt de raket op een vaste opstelling geplaatst om het functioneren te testen. Daarbij wordt ook kortdurend geluid geproduceerd', zegt TNO. 'Het meeste geluid komt van de installatie die de luchtstroom om de raket simuleert.'

Alleen overdag

Om de overlast voor de buurt zo klein mogelijk te houden, vinden de proeven alleen overdag plaats. Ook wordt het aantal proeven volgens TNO zo veel mogelijk beperkt. 'Maar het is niet altijd te voorkomen', stelt de onderzoeksorganisatie. Daarnaast vallen de proeven binnen de milieuvergunning.

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG YPENBURG TNO GELUIDSOVERLAST
Deel dit artikel: