Lokale en regionale politici hebben vaker te maken met verbale agressie

Het Provinciehuis Zuid-Holland kleurt oranje
Het Provinciehuis Zuid-Holland kleurt oranje © Provincie Zuid-Holland
REGIO - Lokale en regionale politici hebben steeds vaker te maken met agressie en geweld. Uit Monitor Integriteit en Veiligheid 2020 blijkt dat 35 procent van de ondervraagden hiermee te maken heeft gekregen. Zes jaar geleden was dit nog 23 procent.
Het onderzoek is uitgevoerd onder bestuurders en volksvertegenwoordigers in gemeenten, provincies en waterschappen. In het donderdag naar de Tweede Kamer verstuurde rapport staat dat 33 procent te maken krijgt met verbale agressie, vooral op social media. Dit percentage stijgt al jaren, zo meldt Nu.nl.
De volksvertegenwoordigers melden ook een toename aan bedreigingen en intimidaties. Hier heeft 16 procent van de politici mee te maken. Het aantal ondervraagden dat te maken krijgt met fysieke agressie is stabiel, dat percentage ligt al sinds 2014 op 2 procent.

Stikstofcrisis en boerenprotesten

Vooral bij de provincies en waterschappen komt in de afgelopen twee jaar vaker agressie en geweld voor. Zo had in 2014 bijvoorbeeld een kwart van de provinciale politici te maken met dit soort incidenten, nu is dat 49 procent. Deze ontwikkeling wordt volgens de onderzoekers voor een deel verklaard door de stikstofcrisis en de daaropvolgende boerenprotesten.