Defensie sluit Haagse binnenstad af na spontaan boerenprotest

DEN HAAG - Boze boeren hebben donderdagavond in Den Haag gedemonstreerd. Tientallen boeren verzamelden zich bij het Binnenhof, waar de Tweede Kamer stemde over een voorstel van minister Carola Schouten (Landbouw). Zij wil dat koeien verplicht eiwitarm voer moeten krijgen om de stikstofuitstoot te beperken. Dit voer kan ongezond voor de koeien zijn, zeggen de boeren. Defensie kwam in de loop van donderdagavond de politie ondersteunen om de binnenstad af te zetten.
De demonstrerende boeren waren een groot deel van donderdagavond met tractoren bij het Binnenhof in Den Haag aanwezig. Aan het begin van de nacht vertrokken de actievoerders. Onduidelijk is nog of ze naar huis zijn gegaan of naar een andere plek in de stad. De acties verliepen in een gemoedelijke sfeer en zonder incidenten.
Op verzoek van de gemeente Den Haag stuurde Defensie ongeveer zestig militairen naar de Hofstad. 'Ze blijven zo lang als nodig is', zo laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Twintig legervrachtwagens op strategische plaatsen

In het centrum zijn meer dan twintig legervrachtwagens op strategische plaatsen ingezet om deze af te schermen van mogelijke actievoerders. Naast de boeren zijn ook kermisexploitanten met vrachtwagens naar de stad gekomen om er vrijdag de demonstreren.
De boeren zijn boos hoe de politiek er in hun ogen maatregelen 'doorheen drukt'. 'Er wordt gestemd over een regel die volgens ons overbodig is en nadelig is voor de gezondheid van het vee", zegt Joop Bosmans, actief lid van Farmers Defence Force (FDF).

Lopend naar Malieveld

De hele avond vertrokken er nog boeren uit heel Nederland richting Den Haag. Deze boeren mogen hun trekkers op de Benoordenhoutseweg parkeren en daarna lopend naar de verzamelplaats op het Malieveld gaan.
De actie is een initiatief van Farmers Defence Force (FDF). 'Willen we invloed uitoefenen op die stemming, dan zullen we vanavond Den Haag wakker moeten schudden. Zodat ze voor de goede zaak, namelijk gezonde koeien en een gezonde melkveehouderij stemmen. Het is van evident belang dat men niet kiest voor het desastreuze plan van Carola Schouten', zo liet de organisatie weten.
© Omroep West

Binnenhof afgesloten

In het hele land stapten boeren op de trekker om zich voor het Binnenhof te verzamelen. Rond 21.00 uur hadden zich tussen de twintig en dertig tractoren in de Haagse binnenstad gemeld. 'We hebben het Binnenhof fysiek afgesloten zodat de boeren het Binnenhof zelf niet op kunnen', legde een woordvoerder van de politie uit. 'We zijn nu in overleg met de organisatie en de gemeente over het verdere verloop van de demonstratie.

Bouw in Verzet

De boeren worden donderdagavond gesteund door de bouwers. Bouw in Verzet had haar achterban opgeroepen om ook naar Den Haag te komen en enkele bouwers hebben aan deze oproep gehoor gegeven.

Verantwoordelijkheid kennen

De andere boerenactiegroep, Agractie, steunt de actie van FDF niet. Die riep boeren juist op om thuis te blijven om het debat van vanavond niet onder druk te zetten. 'Wij weten namelijk dat een aantal partijen twijfelt en onder druk zal afhaken', zo schreef Agreactie in een verklaring.
'We rekenen erop dat een ieder hierin zijn verantwoordelijkheid kent en niet al vanavond naar Den Haag zal gaan.' Mocht de Tweede Kamer instemmen met het voorstel van minister Schouten dan wil Agractie vrijdag actie gaan voeren in de Hofstad. De actievoerders roepen alle boeren op om direct na de stemming in actie te komen, zodat ze tussen 10.00 uur en 11.00 uur in Den Haag kunnen zijn.
Bart Kemp van Agractie, legde donderdagmiddag op Radio West uit waarom de boeren tegen het wetsvoorstel zijn. 'Het gaat erom dat de maatregel die is afgekondigd echt leidt tot gezondheidsproblemen onder koeien. Dierenartsen, voerexperts en wetenschappers hebben dit duidelijk aangegeven bij de minister, maar die houdt toch vast aan deze maatregel, terwijl we ook intensieve gesprekken hebben gevoerd voor een alternatief die zorgt voor maatwerk. Er zijn groepen die met een eiwitarm dieet kunnen leven, maar dat geldt niet voor alle groepen, zoals drachtige koeien. Dus dit is echt onacceptabel.'