Protestactie in Den Haag: water Prinsessegracht kleurt felgroen

De Prinsessegracht.
De Prinsessegracht. © Regio15
DEN HAAG - Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat geen schoonmaakkosten verhalen op de actievoerders die donderdag het water in de Prinsessegracht felgroen maakten. Dat deden ze door er een goedje in te gieten. Het ging om een actie van Extinction Rebellion. Het Hoogheemraadschap laat weten 'niet blij te zijn met de actie'.
Het water bij het ministerie van Financiën had donderdagmiddag een felgroene kleur. Actievoerders demonstreerden bij het ministerie voor een 'groene, rechtvaardige transitie'. Ze gooiden uraninezout in de gracht, waardoor het water verkleurde. 'Uraninezout wordt gebruikt in ecologisch en medisch onderzoek en is onschadelijk voor de natuur', zeggen de actievoerders.
Medewerkers van het Hoogheemraadschap hebben watermonsters genomen en de gracht is doorgespoeld door het inzetten van het Gemaal Schoute bij Scheveningen. 'We hebben niet kunnen constateren dat vissen en dieren reageren op het gekleurde water', zei het Hoogheemraadschap eerder tegen mediapartner Den Haag FM.

Water weer normaal

Na de maatregelen van het Hoogheemraadschap van Delfland kleurde het water in de omgeving van de Prinsessegracht snel minder groen. Extinction Rebellion schreef op Facebook een rechtvaardiging voor de actie.