Nu dan echt: de lintjes worden na twee maanden eindelijk uitgereikt

Een lintje voor Wim en Corrie Klok  vanwege voor hun jarenlange zorg voor pleegkinderen
Een lintje voor Wim en Corrie Klok vanwege voor hun jarenlange zorg voor pleegkinderen © Omroep West
DEN HAAG - Ruim twee maanden na Koningsdag krijgen duizenden Nederlanders alsnog een onderscheiding. De traditionele lintjesregen, waarbij mensen naar hun gemeentehuis worden gelokt, ging dit jaar niet door vanwege het coronavirus.
De gedecoreerden waren op de laatste werkdag voor Koningsdag al wel op de hoogte gebracht dat ze een lintje zouden ontvangen. Ze krijgen hun onderscheiding vrijdag niet opgespeld vanwege de anderhalve meter-regel. In plaats daarvan ontvangen ze een etui met hun medaille in de Orde van Oranje-Nassau of in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
In totaal worden in Nederland 3060 mensen geëerd. Verreweg de meesten krijgen een lintje omdat ze zich al jaren als vrijwilliger inzetten in hun dorp of stad. Daarnaast zijn er onderscheidingen voor mensen met bijzondere prestaties in politiek, sport, cultuur, het leger of het bedrijfsleven.

Andere gedecoreerden

De jongste gedecoreerde van dit jaar is de 34-jarige zanger en presentator Jan Smit uit Volendam. Ook de Zoetermeerse politicus Hilbrand Nawijn, de in Oegstgeest wonende dansschoolhoudster Lucia Marthas en de Noordwijkse directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling krijgen vrijdag een lintje.
De coronacrisis speelt geen rol bij de toekenning van de onderscheidingen van dit jaar. De beslissing of iemand een lintje krijgt, wordt al ruim van tevoren genomen. Iedereen mag een ander voordragen. Daarna moeten de burgemeester, de commissaris van de Koning, het Kapittel voor de Civiele Orden en de verantwoordelijk minister naar elk voorstel kijken. Pas als de minister positief heeft geadviseerd, mag koning Willem-Alexander tekenen voor de onderscheiding.