Buurtinitiatief voor bijen platgemaaid door gemeente Leiden

LEIDEN - De gemeente Leiden heeft per ongeluk een strook groen platgemaaid die speciaal was aangelegd voor bijen, meldt mediapartner Sleutelstad. Buurtbewoners in de wijk De Kooi hadden een berm aan de Surinamestaat ingezaaid, maar volgens wethouder Ashley North (GroenLinks, Openbare Ruimte) was de gemeente daar niet van op de hoogte.

'Een voedselbank voor bijen', noemt buurtbewoner Bram Pater het intiatief. Samen met buurtgenoten heeft hij op 22 april, de Nationale Zaaidag, de strook groen ingezaaid. Via de app ‘Verbeter de Buurt’ heeft hij vervolgens het verzoek 'om de berm niet te maaien' ingediend bij de gemeente. Hij kreeg geen reactie, maar er werd ook niet gemaaid. Pater dacht dat de boodschap was aangekomen.

'Ik vind het echt heel vervelend', zegt North over de groenstrook die toch gemaaid werd. 'Het maaien gebeurde overigens ook op verzoek van de buurt. Enkele ondernemers en bewoners hadden het verzoek ingediend om de begroeiing langs het water weg te halen. Die was volgens hen zo hoog, dat het onveilig werd voor kinderen. Die konden door de hoge planten de waterkant niet meer zien.'

Pollinator

Pater noemt zichzelf 'Pollinator'. 'Dat is iemand die zorgt voor een voedselbank voor bijen en andere bestuivende insecten.' Die bijnaam komt voort uit het intiatief 'The Pollinators'. Een organisatie die zakjes met zaadjes van bijvriendelijke gewassen uitdeelt om bijensterfte tegen te gaan.

Helaas voor Pater en zijn buurgenoten kunnen de insecten de komende weken even niet rondvliegen in de Surinamestraat. Maar volgens de wethouder zijn er elders in de stad ook initiatieven. Zo laat hij weten dat er inmiddels ruim tweeduizend overeenkomsten met bewoners zijn die een stukje groen beheren in de Sleutelstad.

LEES OOK: Sanne maakt natuurfilm in haar achtertuin: 'Je moet echt in de struiken duiken'

Deel dit artikel: