'Hoofdkantoor Shell mogelijk weg uit Den Haag'

Het Shell-hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtlaan
Het Shell-hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtlaan © ANP
DEN HAAG - Nu afschaffing van de dividendbelasting definitief van tafel is, is het is onzeker of Shell zijn hoofdkantoor in Nederland wil houden. Dat zegt Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden in het Het Financieele Dagblad (FD). De energiereus is een Brits bedrijf, maar heeft zijn hoofdkantoor in Den Haag.
Shell heeft voor deze constructie gekozen in de veronderstelling dat de dividendbelasting zou worden afgeschaft, zegt Van Beurden. In oktober 2018 trok het kabinet dit voornemen na publieke druk weer in. Hierdoor kijkt Shell met andere ogen naar zijn huidige Brits-Nederlandse structuur, aldus de ceo.
Een eventueel vertrek van Shell, waarvoor volgens Van Beurden overigens geen concrete plannen bestaan, zou betekenen dat twee van de grootste bedrijven in de AEX-index hun hoofdkantoor uit Nederland weghalen. Een maand geleden kondigde Unilever, een multinational met dezelfde Brits-Nederlandse wortels, aan naar Londen te willen verhuizen, al ontkent het bedrijf dat dit te maken heeft met de dividendbelasting.