Eerste diensten in afgebrande kerk Hoogmade: 'Je zou er tranen van krijgen'

HOOGMADE - Voor het eerst sinds de verwoestende brand zeven maanden geleden, waren er dit weekend kerkdiensten in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade. Voor veel kerkgangers was het de eerste keer sinds november 2019 dat ze de gevolgen van de brand met eigen ogen konden zien.
Zo'n honderd mensen zijn zondagochtend naar de kerk gekomen voor de bijzondere dienst. Veel vrijwilligers hebben hard gewerkt om de kerk zo goed mogelijk toegankelijk en veilig te maken voor de bezoekers. De gevolgen van de brand zijn overal zichtbaar. 'Het is wel schrikken als je dit ziet', zegt één van de kerkgangers. 'Je zou er tranen van krijgen.'
De kerkdienst wordt eigenlijk in de openlucht gehouden, alleen de muren staan nog overeind. In het middenpad liggen de verbrande en verkoolde restanten van wat ooit de kerktoren was.
Een kerkdienst in Hoogmade na de brand
Een kerkdienst in Hoogmade na de brand © Omroep West
Gehuld in regenjassen, en schuilend onder een paraplu, wordt de kerkdienst gevolgd. Een dienst waar pastor Marjo Hoogenbosch trots op is. 'Het geeft een beetje een campinggevoel', zegt ze. 'We hoopten natuurlijk op mooi weer, maar het geeft ook wel de eigenwijsheid en vastberadenheid van Hoogmade weer dat we, ondanks de weersomstandigheden, toch hier bij elkaar zijn gekomen.'
Een kerkdienst in Hoogmade na de brand
Een kerkdienst in Hoogmade na de brand © Omroep West

Herbouw of sloop

Veel bezoekers willen graag dat de karakteristieke kerk wordt herbouwd, omdat het godshuis een belangrijke functie in het dorp heeft. Maar de toekomst van de kerk is nog onzeker. Hierover worden gesprekken gevoerd met onder meer het Bisdom en de verzekeraars.