Veertien jaar cel geëist voor ontvoeren en doodschieten Hasin Tahiri in Leidschendam

Hasin Tahiri werd in 2014 neergeschoten op de Gravin Marialaan
Hasin Tahiri werd in 2014 neergeschoten op de Gravin Marialaan © Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in hoger beroep veertien jaar cel geëist tegen Andy F. (28) uit Katwijk. F. zou in september 2014 de 28-jarige Leidenaar Hasin Tahiri hebben doodgeschoten op de Gravin Marialaan in Leidschendam. De rechtbank sprak F. in 2015 vrij omdat niet bewezen kon worden dat hij de schutter was. Het OM ging daartegen in hoger beroep. Tegen medeverdachte Fettah B. (33), eiste het OM maandag drie jaar cel.
Volgens het OM hadden de verdachten het slachtoffer ontvoerd. Toen die probeerde te ontsnappen zou F. hem in zijn rug hebben geschoten. Een getuige heeft verklaard dat hij drie mannen op zich af zag komen rennen. Het slachtoffer voorop, achtervolgd door de twee verdachten. Een van hen had een vuurwapen in zijn hand. De getuige hoorde Tahiri roepen: 'Doe mij niks' en 'Laat mij met rust, ik heb niets gedaan'.
Volgens de rechtbank kon niet bewezen worden dat er sprake was van een ontvoering, en ook niet of er door de verdachte of de medeverdachte was geschoten. Na de vrijspraak deed de politie opnieuw onderzoek naar de zaak. Zo werd de sloot langs de Gravin Marialaan uitgebaggerd om te zoeken naar het wapen. Ook werd nieuw DNA-onderzoek gedaan en maakte de politie een reconstructie van de zaak.

'F. was de schutter'

Volgens het OM was de hele actie goed voorbereid. Zo deden de mannen een voorverkenning rondom het huis van het slachtoffer en op de plek waar ze hem mee naar toe wilden nemen. Ook maakten ze een lijstje van benodigdheden.
Het OM gaat er vanuit dat F. heeft geschoten. Volgens justitie liep verdachte B. al terug naar de auto toen het schot gelost werd. Tahiri overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij had een vrouw en kinderen: 'F. heeft deze kinderen hun vader ontnomen', zei de advocaat-generaal. 'Maar hij neemt voor deze daad geen verantwoordelijkheid en dat reken ik hem zwaar aan.'