Huurprijzen vrije sector Den Haag dalen door wegblijven expat

Een makelaar toont een woning aan woningzoekenden in Den Haag tijdens de Open Huizen Dag.
Een makelaar toont een woning aan woningzoekenden in Den Haag tijdens de Open Huizen Dag. © ANP
DEN HAAG - De gemiddelde huurprijzen in de grote steden van Nederland zijn gedaald door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Die conclusie trekt huurplatform Pararius. Er worden op de woningsite meer appartementen in grote steden als Den Haag en Amsterdam aangeboden, mogelijk omdat expats wegblijven en de toeristische sector stil kwam te liggen door de coronacrisis.
In Den Haag, Eindhoven en Amsterdam is voor het eerst in jaren een lichte daling in de gemiddelde huurprijs in de vrije sector te zien. Dat zijn steden waar veel expats zich vestigen. 'Expats hebben over het algemeen veel meer te besteden dan de gemiddelde Nederlandse huurder en ze huren voornamelijk woningen in het hoogste segment', zegt directeur Jasper de Groot van Pararius. 'Als de expats wegblijven, dan blijven die woningen leeg. Om leegstand te voorkomen worden de appartementen voor een lagere huurprijs aangeboden.'
In Den Haag daalde de huurprijs met met 0,5 procent. In de hofstad betaalden nieuwe huurders voor een vrije sector woning euro 16,20 per vierkante meter per maand, dat is een verschil van bijna 7,00 euro per vierkante meter met de duurste Nederlandse stad. Die eer valt Amsterdam toe, waar je 23,09 euro per vierkante meter per maand betaalt om in te wonen.

Kleinste prijsstijging in vijf jaar

Hoewel landelijk de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector in het tweede kwartaal van 2020 steeg met 2,4 procent, bleek dit de kleinste prijsstijging in vijf jaar. De afvlakking van de huurprijsstijging is al sinds begin 2019 zichtbaar. Of de daling van de huurprijzen in de grote steden een voorbode is voor de rest van het land, is moeilijk te voorspellen volgens Pararius.
Makelaar Michel van der Steen ziet, sinds de bekendmaking van de versoepelingen per 1 juli, dat de markt weer aantrekt. De Hagenaar die zich op expats richt krijgt al weer veel telefoontjes en mails van expats die een huurwoning zoeken. 'Ik heb straks een afspraak met een Amerikaan die me vertelde dat hij met spoed op zoek naar iets is. De huur mag tot 3.000 euro gaan. Dus die markt trekt op dit moment weer aan.'
De cijfers van Pararius zijn gebaseerd op 12.656 woningen die in het afgelopen kwartaal via het huurplatform zijn verhuurd.