Minister Slob eist weer toelating islamitische basisschool in Westland

Minister Arie Slob
Minister Arie Slob © ANP
WESTLAND - Onderwijsminister Arie Slob eist dat de gemeenteraad van Westland woensdagavond de komst van een islamitische basisschool vastlegt in het Scholenplan voor de periode 2021-2024. Dat meldt mediapartner WOS. De islamitische basisschool Yunus Emre probeert sinds begin 2016 voet aan de grond te krijgen in het Westland. Een aparte islamitische school vindt de gemeente niet gewenst.
Minister Slob eist de toelating van de islamitische basisschool in een brief die hij heeft gestuurd aan de Westlandse gemeenteraad. Mocht de raad niet instemmen met de komst van een islamitische basisschool dan zal de minister overgaan tot een zogeheten indeplaatsstelling. Hiermee schuift Arie Slob de gemeenteraad opzij en geeft de school zelf toestemming om zich in het Westland te vestigen.
De minister dreigde vorig jaar juli ook al met deze uitzonderlijke maatregel. Toen werd deze gang door de Westlandse volksvertegenwoordigers aangevochten bij de Raad van State. Het hoogste rechtscollege vond dat Slob de onwillige gemeenteraad terecht passeerde. Vanwege de rechtsgang had Yunus Emre nog geen (nieuwe) vergunningaanvraag ingediend.

'Genoodzaakt wettelijk taak uit te voeren'

In een voorbereidende commissievergadering heeft de meerderheid van de raad al te kennen gegeven niet in te stemmen met een Scholenplan met daarin opgenomen een islamitische basisschool. 'Naar aanleiding hiervan zie ik mij genoodzaakt u erop te wijzen dat u wettelijk verplicht bent het voornoemde plan van scholen vast te stellen', schrijft Slob. Als de raad opnieuw niet akkoord gaat, zal ik mij genoodzaakt zien om deze wettelijke taak namens uw raad uit te voeren. Ik zal dan wederom een besluit tot indeplaatsstelling nemen, stelt de minister.