Martelkamers in zeecontainers, Hagenaar hoofdverdachte

Tandartsstoel in martelkamer
Tandartsstoel in martelkamer © Openbaar Ministerie
DEN HAAG - Een 40-jarige man uit Den Haag is op 22 juni 2020 aangehouden, omdat hij betrokken zou zijn het voorbereiden van ontvoeringen en gijzelingen in het criminele milieu. De Hagenaar zou daarvoor samen met nog vijf anderen containers in Wouwse Plantage (Noord-Brabant) willen gebruiken. Die zogeheten martelkamers kwamen vorige week al in het nieuws, maar toen liet de politie daar nog niets over los. Dinsdag bevestigde het Openbaar Ministerie (OM) de kamers.
Het onderzoek startte in april toen de man uit Den Haag verdacht werd van betrokkenheid bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. Hij leidde een bestaan onder de radar, maar financieel onderzoek bracht aan het licht dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage gebruikte.
Toen de politie de loods verder onderzocht, kwam er via een ander rechercheteam inzage in belangrijke chatberichten die de verdachte met een cryptotelefoon verzond en ontving. De politie kon via een hack meelezen met de versleutelde chatdienst Encro.

Ontvoeren en martelen

In die berichten werden foto's verstuurd van een loods en een zeecontainer waarin een tandartsstoel stond, met riemen aan de armleuningen en voetensteun. Er werd gesproken over ontvoeren en martelen. 'Als ik hem op de stoel heb, gaat er meer komen.' De loods werd aangeduid als 'Ebi', dat is de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, en als 'behandelkamer'.
Vanaf april zagen rechercheurs enkele mannen bijna dagelijks aan de zeecontainers klussen. De politie vermoedt dat criminelen hun rivalen in de containers wilden martelen. In totaal heeft de politie zes mannen aangehouden. Naast de hoofdverdachte uit Den Haag gaat het onder andere om een 44-jarige man uit Nieuwegein en een man van 43 uit Rotterdam.
Martelkamer met chemisch toilet en handboeien
Martelkamer met chemisch toilet en handboeien © Openbaar Ministerie

Ketenen met armen omhoog

Gedurende het onderzoek werden chatberichten live onderschept. Daaruit kon worden afgeleid wie de slachtoffers waren. Zij werden door de politie gewaarschuwd en konden onderduiken. Toen de cellen nagenoeg klaar leken werd besloten om in te grijpen.
De zeecontainers waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. In elk van de cellen zaten aan het plafond en op de vloer handboeien om iemand staand te kunnen ketenen met de armen omhoog. Verder stond er uitsluitend een chemisch toilet en hing er in de hoek een camera.

Voorwerpen voor foltering

In één van de zeecontainers lagen bovendien meerdere sets politiekleding, kogelwerende vesten en zwaailichten. In de zeecontainer met de tandartsstoel stonden tassen met voorwerpen om waarschijnlijk de slachtoffers mee te folteren.
De politie vond onder meer een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken die over het hoofd getrokken kunnen worden.

Gevangenis

De mannen zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld op verdenking van voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Twee van hen worden ook verdacht van wapenbezit. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag besloten dat de verdachten drie maanden langer vast blijven zitten.
Zo zien de ontdekte martelkamers in de zeecontainers eruit