Instellingen

Den Haag reserveert ruim 80 miljoen om gevolgen coronacrisis op te vangen

Het stadhuis van Den Haag
Het stadhuis van Den Haag © John van der Tol
DEN HAAG - Het Haagse gemeentebestuur reserveert 81,5 miljoen euro als financiële buffer om de eerste effecten van de coronacrisis op te vangen. Met het geld wil het college van burgemeester en wethouders de economische krimp zo klein mogelijk houden en het herstel versnellen.
De 'pot' van ruim tachtig miljoen bestaat uit gemeentelijke middelen (46 miljoen euro) en geld dat het Rijk eerder heeft toegezegd als eerste deel van de vergoeding voor de directe kosten van de coronacrisis. Hoe het geld precies verdeeld gaat worden is nog onduidelijk.
Het Haagse gemeentebestuur benadrukt dat de tachtig miljoen nog maar een eerste aanzet is. Wethouder van Financiën Boudewijn Revis: 'Deze buffer is bedoeld voor de eerste maatregelen. Er is veel meer nodig, daarvoor is vooral ook het Rijk aan zet. Wij nemen hiermee onze verantwoordelijkheid.' Het college kondigt ook een sociaal-economisch herstelplan aan.

'Rijk heeft de plicht ons financieel te helpen'

Volgens het Haagse gemeentebestuur heeft het Rijk de plicht om de gemeente financieel verder te helpen. 'Gemeenten hebben het Rijk geholpen tijdens de financiële crisis. Nu is het de beurt aan het Rijk om gemeenten te helpen. Wij willen de zorg blijven leveren die mensen nodig hebben, economische sectoren steunen die in zwaar weer zitten en onze culturele voorzieningen overeind houden. Wij hebben het Rijk keihard nodig.'