Poolse bende vast voor drugssmokkel in reservebanden

© Mike Birdy
ALPHEN AAN DEN RIJN - Tien Polen zijn door de politie aangehouden, omdat ze twee jaar lang drugs zouden hebben gesmokkeld vanuit Nederland naar andere landen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werden de drugs in reservebanden van vrachtwagens vervoerd. Van de aangehouden verdachten zitten er nog negen zeker drie maanden vast.
De politie was de smokkelbende al een tijdje op het spoor. Toen vorige maand bleek dat er drugssmokkel op de planning stond, heeft de douane in Duitsland een vrachtwagen gecontroleerd. Dat bleek succesvol: tweehonderd kilo hasj en veertig kilo cocaïne werden gevonden. Voor de politie en het OM was dat het moment om de verdachten aan te houden.
Na de arrestaties werden er panden doorzocht in Alphen aan den Rijn, Bergambacht, Bodegraven, Woerden en Waddinxveen. Ook daar werden honderden kilo's softdrugs, tientallen kilo's harddrugs, wapens en zo'n 250.000 euro gevonden en in beslag genomen.

Voorlopig in de cel

Negen van de tien verdachten zitten voorlopig nog vast. Ze worden verdacht van drugsbezit, drugshandel, witwassen, verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Het OM vermoedt dat er onder meer is gesmokkeld naar Frankrijk, Engeland, Spanje en Noorwegen.