Instellingen

Boeren demonstreren bij branchevereniging CBL in Leidschendam

De boeren demonstreren bij het CBL in Leidschendam
De boeren demonstreren bij het CBL in Leidschendam © Regio15
Boeren bij het CBL
Boeren bij het CBL © Omroep West
LEIDSCHENDAM - Actievoerende boeren hebben vrijdagmiddag gedemonstreerd bij supermarktbranchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan de Overgoo in Leidschendam. Boerenactiegroep Agractie stuurde vrijdag een brief aan het CBL, waarin de groep pleit voor een verhoging van de prijs van zuivel.
De boeren roepen op de prijs van zuivel over de gehele linie met vijf cent per liter te verhogen om boeren die onder grote druk staan, tegemoet te komen. De boeren geven de supermarkten zeven dagen de tijd om met een reactie te komen. Er is vrijdag een gesprek geweest met het CBL, maar er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt. Boer Jaap Zegwaard uit Maasland was bij het gesprek. Hij is positief: 'We krijgen een vervolggesprek. We hebben ons probleem voorgelegd en we hebben elkaar wel kunnen vinden.'
De afgelopen dagen voerden boeren al op verschillende plaatsen in het land actie. Ze protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet maar ook omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten moeten krijgen. 'Er moet naar gekeken worden. We krijgen te weinig en daardoor kunnen we niet verder gaan met milieumaatregelen', zegt Zegwaard. 'De boer wil echt wel, maar het zou fijn zijn als de hele keten meewerkt. Het is begin is nu gemaakt.'

CBL wil collectief overlegorgaan

Het CBL pleit na het protest voor een collectief overlegorgaan. Daarin moeten boeren en andere spelers in de voedselketen samen onderzoeken hoe de landbouw een gezonde bedrijfstak kan blijven. Een oproep aan supermarkten om meer te betalen voor melk wees de brancheorganisatie af.
'Het CBL vindt dat elke schakel in de voedselketen een goede boterham moet kunnen verdienen, ook als de kosten door overheidsmaatregelen en maatschappelijke eisen steeds hoger worden', stelt de brancheorganisatie.

Na afloop één aanhouding

Na afloop van het protest heeft de politie bij Bleiswijk een 39-jarige man uit de gemeente Oost Gelre aangehouden. Agenten constateerden dat een groep boeren met hun tractoren afweken van de afgesproken route op weg naar huis. Ze werden staande gehouden en verzocht zich aan de route te houden.
Eén van de boeren weigerde dit en stapte volgens de politie in zijn tractor, waarna hij in de richting van een motoragent reed. 'Hierdoor ontstond een dusdanig gevaarlijke situatie voor de motoragent dat hij zich genoodzaakt voelde om zijn vuurwapen te trekken, waarna de bewuste boer zijn tractor tot stilstand bracht en hij kon worden aangehouden', meldt de politie. De man is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Snowworld Zoetermeer

De stoet trekkers verzamelde eerder vrijdag bij Snowworld in Zoetermeer, om vanaf daar richting het CBL in Leidschendam te vertrekken. Zeker 140 boeren zijn vrijdagochtend met hun trekkers vanuit de Achterhoek vertrokken. Volgens actiegroep Farmers Defence Force is dat donderdagavond pas besloten.
Ook vanuit het Westland zijn boeren naar Snowworld gekomen. 'Daar verzamelen we met de boeren vanuit de Achterhoek', zei Jaap Zegwaard, woordvoerder van de Westlandse boeren, vrijdagmiddag.
Protesterende boeren verzamelen bij Snowworld
Protesterende boeren verzamelen bij Snowworld © Omroep West

In de gaten houden

Lange tijd was het onduidelijk waar de boeren vrijdagmiddag zouden demonstreren, omdat ze dat graag als verrassing wilden houden. De gemeente Den Haag liet vrijdagochtend al weten te zullen handelen wanneer dat nodig is. 'We zijn altijd, overal op voorbereid, maar er is voor zover bekend geen demonstratie door boeren aangemeld', aldus een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.
Ook de politie hield de mogelijke komst van de boeren nauwlettend in de gaten. 'We zijn alert en monitoren de verkeersbewegingen', zegt een woordvoerder. Naar de precieze bestemming van de boeren en trekkers kon hij vrijdagochtend alleen maar gissen. 'We weten het niet.'