Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui verdacht van deelname aan criminele organisaties

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van deelneming aan criminele organisaties met enkele vastgoed- en horecaondernemers, schending van hun ambtsgeheim, meineed en corruptie. Een van beide ex-wethouders wordt bovendien verdacht van het inhuren van een illegale klusjesman. De Mos en Guernaoui zijn vrijdag op de hoogte gebracht van de voorlopige aanklachten tegen hen, meldt het OM.
Raadslid Nino Davituliani van de Groep de Mos wordt verdacht van meineed en deelneming aan de vermoedelijke criminele organisatie met de horecaondernemers. Ook zijn er verdenkingen tegen drie vastgoedondernemers en twee horecaondernemers die nauw samenhangen met de beschuldigingen tegen de Haagse politici. De ondernemers wordt vooralsnog verweten dat zij betrokkenheid hebben bij de schending van ambtsgeheimen door de wethouders en omkoping van de politici. Een van hen bleek bovendien in het bezit van een vuurwapen.
'We zien dat een clubje van wethouders en ondernemers heel hecht waren en structureel bezig waren met omkoping en corruptie. De meineed gaat om hun installatie waarbij ze de eed of belofte hebben afgelegd om geen gunsten en giften aan te nemen. Het gaat om twee criminele organisaties. Een die toeziet op de horecaondernemers en een die toeziet op het vastgoed. Steeds met een wethouder daarbij', zegt een woordvoerder van het OM.

Onderzoek rijksrecherche

In het onderzoek door de rijksrecherche naar corruptie en omkoping komt een beeld naar voren van geldstortingen, betalingen voor het maken van een website, (promotie)filmpjes, een verkiezingscampagne en etentjes, het lekken van vertrouwelijke informatie, voorkeursbehandelingen, omkoping van kiezers en het verstrekken van vergunningen, meldt het OM.
Komende week krijgen hun advocaten van De Mos en Guernaoui de voorlopige dossiers. In september en oktober vinden waarschijnlijk verhoren plaats door de rijksrecherche. Naar aanleiding daarvan wordt mogelijk nog verder onderzoek gedaan, waaronder het horen van getuigen. Daarna kunnen de verdachten hun onderzoekswensen indienen bij de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie verwacht dat de inhoudelijke behandeling van de zaak op zijn vroegst eind 2021 plaatsvindt.

Invallen in woningen en werkkamers

Op dinsdag 1 oktober 2019 zijn de werkkamers en woningen van De Mos en Guernaoui doorzocht. Een dag later viel het Haagse college van burgemeester en wethouders. Collegepartijen VVD, D66 en GroenLinks wilden niet verder met Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Beide oud-wethouders hebben de aantijgingen van het OM altijd ontkend.