Instellingen

Politie gaat beelden relschoppers Malieveld tonen

Bij het Centraal Station in Den Haag kwam de ME in actie
Bij het Centraal Station in Den Haag kwam de ME in actie © ANP
DEN HAAG - Mensen die op 21 juni op het Malieveld in Den Haag betrokken zijn geweest bij ongeregeldheden na de demonstratie van 'Viruswaanzin' krijgen nog een paar dagen om zich vrijwillig bij de politie te melden. Doen zij dat niet, dan gaat de politie beelden van hen openbaar maken. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
Op dinsdag 14 juli zullen er in de opsporingsprogramma's Team West bij Omroep West en Opsporing Verzocht beelden worden vertoond 'van relschoppers waarvan de identiteit nog niet bekend is', aldus de politie. 'De relschoppers krijgen de kans om zich voor dinsdag 14 juli op een politiebureau te melden. Wie zich zelf meldt, komt niet op tv.'
Ondanks het verbod op de demonstratie van de groep 'Viruswaanzin', kwamen er toch demonstranten en onruststokers naar het Malieveld in Den Haag. Tijdens de confrontaties met de ME is er, zo verwoordt de politie het, 'fors geweld gebruikt door de onruststokers'.

Honderden aanhoudingen

Zij gooiden met rookbommen en stenen en gingen de ME fysiek te lijf. De politie hield 425 personen aan, de meesten voor overtreding van de Wet Openbare Manifestatie (WOM). Van deze verdachten werden er elf personen aangehouden voor openlijke geweldpleging. Op zaterdag 27 juni werd nog een 61-jarige man uit Den Haag aangehouden.
Alle verdachten zijn inmiddels weer thuis, maar ze blijven wel verdachten in dit onderzoek. Het rechercheteam is op dit moment druk bezig met het bekijken van beeldmateriaal en probeert de identiteiten van de verdachten te achterhalen.

Veel beelden

'Rond de ongeregeldheden zijn er in de media veel beelden van relschoppers verschenen, mogelijk dat zij zichzelf al hebben herkend. De politie geeft de relschoppers de kans om zich voor dinsdag 14 juli op een politiebureau te melden, anders worden hun beelden getoond', aldus de politie vrijdag.