Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden

NAALDWIJK - De Naaldwijkse shorttrackster Lara van Ruijven is overleden. Dat maakt schaatsbond KNSB vrijdagavond bekend. Van Ruijven is 27 jaar geworden.

Van Ruijven werd tijdens een trainingskamp in de Franse Pyreneeën vorige week ernstig ziek. Er werd een stoornis aan het immuunsysteem geconstateerd.

Op 29 juni belandde ze in kritieke toestand op de intensive care van het ziekenhuis in Perpignan. Daar leidde een auto-immuumreactie tot ernstige complicaties. Inwendige bloedingen, met name in de hersenen, maakten de situatie spoedig levensbedreigend. Ondanks enkele operaties was er geen verbetering merkbaar.

'Surreëel, vreselijk.'

De afgelopen dagen deden zich nieuwe complicaties voor, die artsen aanvankelijk onder controle leken te hebben. Vrijdagochtend kwam echter het slechte nieuws dat genezing uitgesloten was. Aan het begin van de avond is Van Ruijven in het bijzijn van haar naasten overleden.

'Wat een vreselijk bericht hebben wij zojuist ontvangen. Het verlies zal in de sportwereld gevoeld worden', zegt bondscoach Jeroen Otter in een eerste reactie. 'Voor dit hechte team is het een enorme dreun. Wij missen haar al twee weken in ons team. Maar het nieuws van vandaag is zo definitief en surreëel. Vreselijk.'

Afscheid teamgenoten

Enkele leden van het nationale shorttrackteam, waarmee Lara in Font Romeu verbleef, hebben in het ziekenhuis nog afscheid genomen van hun teamgenoot. Het trainingskamp in de Pyreneeën zou tot en met komend weekend duren, waarna reeds een korte vakantie stond gepland. Het is nog niet bekend wanneer rijders en staf naar Nederland terugkeren.

De Zoetermeerse shorttrackster Yara van Kerkhof staat op Instagram stil bij het overlijden van haar shorttrackmaatje:

yaravkerkhof

Je lach, je geklets, je interesse, je positieve instelling, je wil, je naïviteit, je verwondering maar bovenal je aanwezigheid... Ik mis je nu al zo ontzettend lieve Laar. VOOR ALTIJD IN MIJN HART ❤️ Rust zacht #panterlara

Reactie NOC*NSF

Sportkoepel NOC*NSF heeft met grote verslagenheid gereageerd op het overlijden van shorttrackster Lara van Ruijven. 'Het is vrijwel niet te bevatten wat Lara van Ruijven en haar naasten is overkomen', zegt technisch directeur Maurits Hendriks. 'Ik heb haar leren kennen als een succesvolle en volop in het leven staande jonge topsporter en een graag geziene collega binnen de grote groep sporters en begeleiders van TeamNL.'

'Het verdriet en de verslagenheid bij haar naasten en iedereen die haar kende is groot', vervolgt Hendriks. 'Wij wensen hen veel sterkte toe bij het verwerken van dit onbegrijpelijke verlies. Laten we elkaar en Lara’s omgeving stevig vasthouden en steunen in deze moeilijke tijd.'

Wereldkampioen

Van Ruijven was als regerend wereldkampioene op de 500 meter volop in voorbereiding op het nieuwe shorttrackseizoen. Ze werd niet alleen gewaardeerd vanwege haar prestaties op het ijs, maar ook vanwege de persoon die ze was. De Westlandse had een enorm doorzettingsvermogen en ijzeren discipline en stond bekend als altijd vrolijk en positief, bescheiden en lief, met interesse voor haar medemens.

Deel dit artikel: