Herdenking genocide Srebrenica herdacht in Den Haag

DEN HAAG - De massamoord in Srebrenica is zaterdag herdacht in Den Haag en Bosniƫ en Herzegovina. Vanwege het coronavirus werd mensen gevraagd niet naar het Plein in Den Haag te komen.

Zoals elk jaar werden namen van slachtoffers genoemd en wordt twee minuten stilte gehouden. Ook oud-minister Jan Pronk houdt een toespraak.

Srebrenica geldt als één van de pijnlijkste episodes uit de recente Nederlandse geschiedenis en de ernstigste oorlogsmisdaad in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat zagen in 1995 toe hoe Bosnisch-Servische troepen de 'veilige' enclave innamen en Bosnische moslimmannen en -jongens wegvoerden. Meer dan achtduizend van hen werden vermoord. De lichamen verdwenen in massagraven.

Monument

Er komt een nationaal herdenkingsmonument voor de massamoord in Srebrenica, die zaterdag precies 25 jaar geleden werd gepleegd. Het monument komt te staan in Den Haag, laat de gemeente weten. Bij de massamoord kwamen meer dan achtduizend Bosniërs om het leven.

Ook Rotterdam was door de 'Vereniging van Overlevenden van de Srebrenica Genocide juli 1995' benaderd voor het oprichten van een monument. Maar na overleg is besloten om één nationaal monument te plaatsen en dat Den Haag, als stad van vrede en recht, hiervoor de meest geschikte locatie is.

Onderzoek naar mogelijkheden

In Den Haag is het voormalig Joegoslaviëtribunaal gehuisvest; verantwoordelijk voor het vervolgen van personen die verdacht worden van het schenden van het internationaal humanitair recht tijdens de Joegoslaviëoorlogen in de jaren '90.

'Wij onderzoeken nu wat de mogelijkheden zijn om zo een herdenkingsmonument een plek te geven. Als stad van vrede en recht is het ons van belang om het drama dat zich in 1995 heeft afgespeeld te herdenken', aldus burgemeester Jan van Zanen.

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG SREBRENICA
Deel dit artikel: