Auto belandt in water; bestuurder neemt ballon met lachgas op dak

DEN HAAG - Een automobilist is zaterdagochtend op de Calandkade in Den Haag met zijn auto in het water terechtgekomen. De bestuurder kon het voertuig zelfstandig verlaten, maar had vervolgens geen haast aan de kant te geraken. Op het dak van zijn auto besloot de man op zijn gemak lachgas uit een ballon te inhaleren, is te zien op een filmpje op Twitter.

De politie heeft de man meegenomen naar het politiebureau. Brandweerduikers ontdekten tijdens hun zoektocht naar mogelijke andere inzittenden nog een fles met lachgas. Op foto's van nieuwssite Regio15 is te zien dat een parkeerplaats op de Calandkade vol met ballonnen en lachgaspatronen ligt.

Foto: Regio15

Wat is lachgas?

Lachgas is de naam voor het gas distikstofmono-oxide (N2O) en wordt vaak via een ballon ingeademd. Het inademen van lachgas veroorzaakt een korte en sterke roes. Lange tijd was het een narcosemiddel in ziekenhuizen. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt om slagroom te maken, maar het is ook populair als partydrug.

Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Als iemand heel veel of heel regelmatig gebruikt, kan dit zenuwschade veroorzaken. Lachgas is legaal in Nederland. Het mag dus verkocht en gebruikt worden. Lachgas valt onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas zich aan de Warenwet moet houden. Voor 2016 was verkoop van lachgas voor ‘partygebruik’ verboden. Sommige politici vinden dat lachgas een softdrug moet worden, net als cannabis. In juni presenteerden de staatssecretaris en minister een wetsvoorstel dat lachgas voor consumenten moet verbieden. Dit verbod zou op 1 januari 2021 moeten ingaan.

LEES OOK: Hagenaar gepakt met 22 kilo lachgas in busje

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG LACHGAS
Deel dit artikel: