OM: Caloh Wagoh achter moordaanslag op martelkamer-verdachte

Tandartsstoel in martelkamer
Tandartsstoel in martelkamer © Openbaar Ministerie
DEN HAAG - Caloh Wagoh-kopstuk Delano R. uit Den Haag zit volgens het Openbaar Ministerie (OM) achter een moordpoging op de onlangs in Den Haag opgepakte sportschoolhouder Robin van O.. Van O. zou naar verluidt achter de opzienbarende martelkamers zitten die in een loods in de Brabantse plaats Wouwse Plantage zijn gevonden.
Delano R. - opgepakt in Leiden - wordt met een aantal anderen verdacht van meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Hij zou tussen februari 2017 en januari 2018 voorbereidingshandelingen hebben getroffen om Robin van O. te laten liquideren. Dat liet het OM maandag weten tijdens een voorbereidende zitting in het grote liquidatieproces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
Motorclub Caloh Wagoh wordt de makelaar van de onderwereld genoemd. Hier kon volgens justitie een moord op bestelling worden geregeld. De manier waarop er over mensenlevens wordt gesproken is volgens de officer van justitie 'ronduit schokkend'.

Liquidatieproces Eris

Maandag is het omvangrijke liquidatieproces Eris verder gegaan. In totaal staan 21 mannen terecht in het proces, onder meer op verdenking van het uitzetten, voorbereiden en plegen van een reeks onderwereldmoorden. Hoofdverdachte Delano R., alias 'Keylow', zou het gros van de opdrachten hebben aangenomen en diverse moordcommando's op pad hebben gestuurd om de klus te klaren.
R. was medeoprichter van motorclub Caloh Wagoh. Een van zijn medeverdachten is Greg R., die met zijn 72 jaar kan bogen op een lange criminele loopbaan en geldt als een 'godfather' in het Nederlandse misdaadmilieu. Hij was prominent lid van Caloh Wagoh. Verdachte Tony de G. liep over naar justitie en werd kroongetuige. Een deel van het bewijs put justitie uit zijn verklaringen. Daarnaast beschikt het OM over een gigantische hoeveelheid geheime berichten tussen de verdachten en andere handlangers, waarin openlijk over huurmoorden wordt gesproken.

Taghi

De in december in Dubai opgepakte Ridouan Taghi zou de belangrijkste 'klant' van de bende zijn geweest. Het OM heeft nog niet besloten of het hem in ook in dit proces gaat vervolgen. Taghi wordt al vervolgd in een ander, zeer omvangrijk liquidatieproces, Marengo geheten. Ook dat draait om een reeks criminele afrekeningen.
De moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaarts is onderdeel van het proces. Ook de moord op de 39-jarige Farid Souhali wordt meegenomen. Hij werd op Tweede Paasdag in 2017 doodgeschoten op het parkeerterrein aan de Sylvain Poonsstraat in Den Haag. De politie trof hem laat op de avond dood aan in zijn auto.