Gemeente wil 3500 extra woningen bouwen in Den Haag Zuidwest, 2000 huurwoningen opgeknapt

Bouwvakkers aan het werk
Bouwvakkers aan het werk © ANP
DEN HAAG - Samen met woningcorporatie Staedion en bouwbedrijf Heijmans wil de gemeente Den Haag 3500 extra woningen bouwen in Den Haag Zuidwest. Daarnaast moeten er tweeduizend huurwoningen worden vernieuwd. Het gaat om huizen in de buurten Dreven, Gaarden en Zichten.
Martijn Balster, wethouder van wonen, wijken en welzijn noemt het een grote opgave en een 'ferme eerste stap' om Zuidwest verder vooruit te helpen. 'Onze inzet is om bewoners een betere plek, een beter huis en een mooiere toekomst geven. Een plek waar iedereen fatsoenlijk en betaalbaar kan wonen en leven en zich echt thuis kan voelen.'
De gemeente gebruikt een zogenoemde reizende tentoonstelling om de buurten te informeren. Balster legt uit wat ermee wordt bedoeld: 'We bezoeken bewoners drie keer op centrale plekken in hun eigen buurt. Elke buurt heeft zijn eigen kenmerken en buurtbewoners weten als geen ander wat er speelt of beter kan. Die kennis gebruiken we om voor elk van de drie buurten een eigen plan te maken.'

Nieuwe betaalbare sociale huurwoningen

Daarnaast zijn veel sociale woningen van Staedion toe aan vernieuwing. Tweeduizend woningen worden aangepakt door middel van sloop of renovatie. Voor alle gesloopte sociale huurwoningen worden nieuwe betaalbare sociale huurwoningen teruggebouwd en daar bovenop worden nog eens 750–1100 sociale woningen gebouwd.
Bewoners krijgen de mogelijkheid van de gemeente om terug te keren naar woonruimte die passend is. Daarnaast komen er duizend middeldure huurwoningen en duizend betaalbare koopwoningen bij.

Duurt tot 2040

Met de bouwplannen wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de doelstelling van het stadsbestuur om tienduizend woningen toe te voegen in Zuidwest. Het eerste sloop- en nieuwbouw project staat gepland voor 2023. Het duurt tot 2040 totdat alle delen van de wijken vernieuwd zijn.
LEES OOK: