Prinsjesdag dit jaar zonder publiek en rijtoer vanwege coronavirus

DEN HAAG - Prinsjesdag is dit jaar zonder publiek vanwege het coronavirus. Ook is er om die reden geen traditionele rijtoer. Dat hebben burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, minister van Defensie Ank Bijleveld en de voorzitter van de Verenigde Vergadering Jan Anthonie Bruijn dinsdag in overleg met de koning besloten. Belangstellenden wordt nadrukkelijk gevraagd niet naar Den Haag te komen. Verder wordt het militair ceremonieel bij de Grote Kerk - waar de troonrede dit jaar zal worden uitgesproken - en Paleis Noordeinde sterk beperkt.

Normaal gesproken komen er heel veel mensen op Prinsjesdag af. De verwachting is dat de coronavoorschriften, zoals de anderhalve meter-maatregel, niet goed nageleefd kunnen worden bij een grote toestroom van mensen. De gemeente Den Haag roept mensen op om de viering van Prinsjesdag via de televisie te volgen.

De keuze om de troonrede dit jaar in de Grote Kerk te laten plaatsvinden in plaats van in de Ridderzaal, maakte Kamervoorzitter Khadija Arib begin juni al bekend. De kerk biedt in tegenstelling tot de Ridderzaal voldoende ruimte voor 225 Kamerleden en het kabinet, met inachtneming van een onderlinge afstand van anderhalve meter. De troon wordt vanwege Prinsjesdag vanuit de Ridderzaal verplaatst naar de Grote Kerk. Hoe de koning en koningin naar de kerk gaan nu er geen rijtoer plaatsvindt, is niet bekendgemaakt. Dat is aan de koning om te beslissen.

Voor het eerst

Het is voor het eerst sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering niet op het Binnenhof plaatsvindt. Officieel hoeft Prinsjesdag niet te worden verplaatst, maar de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer kozen hier toch voor, omdat ze zich goed aan de richtlijnen van het RIVM en kabinet willen houden.

Prinsjesdag vindt ieder jaar plaats op de derde dinsdag in september. Het kabinet presenteert dan de begroting voor het komende jaar. De troonrede van de koning vormt de officiële opening van het nieuwe werkjaar van het parlement.

LEES OOK:

Koning houdt troonrede in Grote Kerk in Den Haag: 'Die biedt voldoende ruimte'

Ridderzaal tijdens Prinsjesdag mogelijk 'verboden gebied'

'Stel verbouwing Binnenhof met jaren uit, de binnenstad heeft tijd nodig vanwege de coronacrisis'

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG PRINSJESDAG
Deel dit artikel: