Haagse partijen: 'Help lokale ondernemers de coronacrisis door'

Haagse Markt
Haagse Markt © ANP
DEN HAAG - Den Haag moet het Haagse midden- en kleinbedrijf steunen door vaker lokale producten te kopen of diensten af te nemen van Haagse ondernemers. Dat vinden vijf college- en oppositiepartijen in de gemeenteraad. Het moet lokale bedrijven door de coronacrisis helpen.
SP, D66, VVD, ChristenUnie/SGP en Hart voor Den Haag doen dinsdagavond een voorstel hiervoor tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Volgens de partijen koopt de gemeente Den Haag jaarlijks bijna een miljard euro aan producten en diensten in bij bedrijven.
'Door de coronacrisis hebben veel Haagse bedrijven het moeilijk en staan ook de financiële reserves van de gemeente onder druk', stellen de partijen. 'Daarom is het juist nu des te belangrijker dat de gemeente zoveel mogelijk producten en diensten afneemt bij lokale bedrijven.'

Haags Inkoop Platform

Ook publieke instellingen in Den Haag zoals woningcorporaties, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen zouden wat de vijf fracties betreft dit voorbeeld moeten volgen. Ze stellen voor om hiervoor een Haags Inkoop Platform op te richten. Daarnaast willen de partijen dat voor opdrachten met een waarde tot drie miljoen euro ondernemers uit Den Haag of de regio gericht worden uitgenodigd om zich hiervoor aan te melden.
'Als we alle publieke instellingen in Den Haag zover krijgen om lokaal in te kopen zou dat een flinke steun in de rug zijn voor het Haagse MKB', zegt SP-fractievoorzitter Lesley Arp. 'Daarnaast blijft iedere euro waarmee je als gemeente bij Haagse bedrijven inkoopt drie keer zo lang in de lokale economie. Tel uit je winst.'