Politie toont foto's van verdachten ongeregeldheden Malieveld

DEN HAAG - De politie heeft foto's vrijgegeven van verdachten van de ongeregeldheden na de demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld in Den Haag. Burgemeester Remkes had demonstratie op zondag 21 juni in eerste instantie verboden in verband met mogelijke onrust en gevaar voor de volksgezondheid. Uiteindelijk werd het protest tot 13.30 uur toegestaan. Het begon rustig, maar toen een groep onruststokers zich tussen de demonstranten mengde werd de sfeer grimmig en kwam het tot een confrontatie met de politie en de Mobiele Eenheid.

Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 14 juli. Meer zaken zijn hier te vinden.

Na de demonstratie verplaatste een grote groep zich vanaf het Malieveld richting de Rijnstraat en het centraal station. Voor het station kwam het tot een confrontatie met de ME. Er is met stenen en rookbommen gegooid, en agenten zijn fysiek te lijf gegaan.

In totaal zijn die zondag 425 personen aangehouden, het merendeel voor overtreding van de Wet Openbare Manifestaties. Van deze verdachten zijn die dag 11 mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging. Zij zijn inmiddels weer vrij, maar blijven verdachten in het onderzoek, zegt de politie. Na rechercheonderzoek is op 27 juni een 61-jarige Hagenaar aangehouden, dinsdagochtend 14 juli zijn nog drie mannen gearresteerd.

UPDATE: Het tonen van de beelden heeft een groot aantal tips opgeleverd en daardoor is de identiteit van meerdere verachten bekend geworden. Op 21 en 23 juli zijn in het onderzoek naar de ongeregeldheden zes verdachten aangehouden; twee mannen van 22 en 33 jaar uit Den Haag, twee mannen van 29 en 31 jaar uit Delft, een 48-jarige man uit Rijswijk en een 39-jarige man uit Gouda. Op maandag 27 juli meldde een 27-jarige man uit Velsen zich op het politiebureau. Een 35-jarige plaatsgenoot kon een dag later, op dinsdag 28 juli, worden aangehouden. Op donderdag 6 augustus werd een 20-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Zaterdag 15 augustus heeft een 40-jarige man uit Naaldwijk zich gemeld. Op woensdag 19 augustus meldden een 31-jarige man uit Den Haag en een 53-jarige man uit Den Hoorn (GR) zich op het politiebureau. In totaal zijn na afloop van de rellen 29 personen aangehouden. Op dit moment zit niemand meer vast. Iedereen is inmiddels gehoord, heengezonden of geschorst. De zaken zullen worden ingestuurd naar het Openbaar Ministerie en dan op zitting worden gezet.

Deel dit artikel: