Joris Wijsmuller: 'Ik heb mij als raadslid het afgelopen jaar weleens geschaamd'

Joris Wijsmuller (HSP) kijkt terug op het afgelopen politieke jaar in Den Haag | Foto's: Gemeente Den Haag
Joris Wijsmuller (HSP) kijkt terug op het afgelopen politieke jaar in Den Haag | Foto's: Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Den Haag begon het politieke seizoen in een bestuurlijke chaos die zijn weerga niet kent en eindigde vorige week minstens zo luidruchtig met nieuwe beschuldigingen aan het adres van de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, een fraudegeval op het stadhuis en het onverwachte aanstaande vertrek van wethouder Boudewijn Revis (VVD). Reden voor Omroep West om deze week terug te blikken en vooruit te kijken met vijf Haagse fractievoorzitters. Vandaag is dat Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij (HSP).
Wijsmuller is de nestor van de gemeenteraad. Dat betekent dat hij het langst zittende raadslid is. Hij werd politiek actief in de Haagse kraakbeweging en werd in 1998 als lijsttrekker van de HSP voor het eerst gekozen in de gemeenteraad van Den Haag. In 2014 won zijn partij flink en steeg van twee naar vijf zetels. De winst leverde de HSP een plek in het college op en Joris Wijsmuller was vier jaar wethouder. Oppositiepartij HSP heeft op dit moment drie zetels.
In oktober 2019 volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. In de vroege ochtend van dinsdag 1 oktober 2019 valt de rijksrecherche binnen in de woningen en werkkamers van de inmiddels ex-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui vanwege een corruptieonderzoek. Een dag later klapt het college van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. De laatste drie willen niet verder met Hart voor Den Haag.

Krikke vertrekt

Een paar dagen later op zondag 6 oktober, neemt burgemeester Pauline Krikke ontslag. Reden is een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de vonkenregen op Scheveningen. De bestuurlijke chaos is compleet. VVD-prominent Johan Remkes wordt vervolgens aangesteld als waarnemend burgemeester. In januari 2020 is er een nieuwe coalitie. CDA en PvdA zijn aangeschoven bij VVD, D66 en GroenLinks.
De gebeurtenissen in de afgelopen maanden heeft Den Haag uitzonderlijk slecht op de kaart gezet. 'Vooral het corruptieonderzoek naar De Mos en Guernaoui en de andere integriteitskwesties hebben een zwarte deken over de stad gegooid', zegt Wijsmuller. Hij vindt dat waarnemer Johan Remkes op het gebied van integriteit een aantal zaken goed heeft aangepakt en de raad een spiegel heeft voorgehouden. Maar met de waarschuwing van Remkes om niet te nauwe banden te hebben met actie- en belangengroepen is Wijsmuller het oneens.
Bekijk hier wat volgens Joris Wijsmuller het afgelopen jaar het meest bepalend is geweest:
De integriteitskwesties hebben volgens Joris Wijsmuller (HSP) een zwarte deken over het Haagse stadhuis getrokken

'Gekke Henkie'

Johan Remkes zei bij zijn afscheid dat hij geschrokken is van de cultuur die heerst op het stadhuis in Den Haag. Er is volgens hem op sommige plekken sprake van een angstcultuur. Dat komt onder meer omdat wethouders vaak te veel met hun eigen portefeuille bezig zijn en te weinig de samenwerking zoeken. Wijsmuller herkent dit. 'Ik werd in mijn tijd als wethouder verantwoordelijk voor de bouw van cultuurcomplex Amare. Door collega-wethouders werd ik soms ook gezien als 'gekke Henkie' die dit zware dossier op zich had genomen.'
Bekijk hier wat Joris Wijsmuller zegt over de 'wethouderscultuur' op het stadhuis:
Joris Wijsmuller (HSP) herkent de 'wethouderscultuur' waar Johan Remkes over spreekt

Nieuw integriteitsgeval

Op 1 juli 2020 keert Johan Remkes terug naar zijn woonplaats Groningen. Jan van Zanen (VVD) is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. Hij begint op de dag dat Remkes vertrekt. Een paar dagen later op dinsdag 7 juli moet het stadsbestuur slecht nieuws bekendmaken. Er is een ambtenaar ontslagen omdat hij jarenlang miljoenen euro's achterover kon drukken. Het is een nieuw integriteitsgeval op het Haagse stadhuis. In het najaar moet een topambtenaar, verantwoordelijk voor de bouw van cultuurcomplex Amare op het Spuiplein ook al vertrekken omdat hij zich niet integer heeft gedragen. Hij zou 'niet transparant hebben gehandeld'.
Donderdagochtend 9 juli maakt wethouder Boudewijn Revis (VVD) onverwachts bekend dat hij na de zomer een nieuwe baan heeft. Hij gaat werken bij Staatsbosbeheer. Volgens oppositiepartijen gaat hij weg omdat het de wethouder te heet onder de voeten wordt vanwege explosieve dossiers waar hij verantwoordelijk is, zoals de bouw van Amare. Revis ontkent dit en zegt zijn partij de ruimte te willen geven om voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 een opvolger voor hem te zoeken.

Verdenkingen

Weer een dag later op vrijdagochtend 10 juli krijgen Richard de Mos en Rachid Guernaoui slecht nieuws te verwerken. Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee niet alleen van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim, maar ook van deelneming aan criminele organisaties. Volslagen uit de lucht gegrepen, zeggen de twee.
Volgens Joris Wijsmuller moet er veel gebeuren in Den Haag om de boel weer vlot te trekken.
Bekijk hier wat hij daarover zegt:
'Het komt wel goed met Den Haag maar er moet veel gebeuren'