Sebastian Kruis (PVV): 'Het Haagse stadhuis is vooral met zichzelf bezig geweest'

Sebastian Kruis (PVV) | Foto's: Gemeente Den Haag
Sebastian Kruis (PVV) | Foto's: Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Den Haag begon het politieke seizoen in een bestuurlijke chaos die zijn weerga niet kent en eindigde vorige week minstens zo luidruchtig met nieuwe beschuldigingen aan het adres van de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, een fraudegeval op het stadhuis en het onverwachte aanstaande vertrek van wethouder Boudewijn Revis (VVD). Reden voor Omroep West om deze week terug te blikken en vooruit te kijken met vijf Haagse fractievoorzitters. Vandaag sluit Sebastian Kruis (PVV) de rij.
Sebastian Kruis werkt sinds 2011 voor de landelijke PVV in de Tweede Kamer. Hij is de perswoordvoerder van Geert Wilders. Daarnaast is hij dus fractievoorzitter van de PVV in Den Haag. Kruis kwam in de gemeenteraad na de dood van PVV-raadslid Willie Dille in de zomer van 2018. De PVV zit in de oppositie met twee zetels.
In oktober 2019 volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. In de vroege ochtend van dinsdag 1 oktober 2019 valt de rijksrecherche binnen in de woningen en werkkamers van de inmiddels ex-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui vanwege een corruptieonderzoek. Een dag later klapt het college van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. De laatste drie willen niet verder met Hart voor Den Haag.
Een paar dagen later op zondag 6 oktober, neemt burgemeester Pauline Krikke ontslag. Reden is een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de vonkenregen op Scheveningen. De bestuurlijke chaos is compleet.
VVD-prominent Johan Remkes wordt vervolgens aangesteld als waarnemend burgemeester. In januari 2020 is er een nieuwe coalitie. CDA en PvdA zijn aangeschoven bij VVD, D66 en GroenLinks.

Coronacrisis

Kruis zegt niet erg onder de indruk te zijn van de gebeurtenissen op het stadhuis. 'Ik ben vooral geschrokken van de coronacrisis', zegt hij. 'Daar zijn de mensen mee bezig. En wat ik het meest bepalend vond van de afgelopen maanden is dat het stadhuis vooral met zichzelf bezig is geweest en alle mensen in de stad in de kou heeft laten staan.'
Bekijk hier wat Sebastian Kruis zegt over de afgelopen maanden:
Haagse PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis: 'Het stadhuis laat de mensen in de kou staan'
Eind december schreef Johan Remkes een brief aan de gemeenteraad met zijn opvatting over het functioneren van de Haagse gemeenteraad. Hij stelde daarin dat raadsleden elkaar onderling met respect moeten bejegenen. Volgens een aantal partijen zoals de PvdA, ontbreekt het daar nog weleens aan en worden debatten te vaak persoonlijk. Kruis is het daar niet mee eens.
Bekijk hier wat Sebastian Kruis antwoordt op de vraag of debatten volgens hem te persoonlijk zijn:
Fractievoorzitter Sebastian Kruis van PVV Den Haag: 'Ik ben niet te persoonlijk in de debatten'
Op 1 juli 2020 keert Johan Remkes terug naar zijn woonplaats Groningen. Jan van Zanen (VVD) is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. Hij begint op de dag dat Remkes vertrekt. Een paar dagen later op dinsdag 7 juli moet het stadsbestuur slecht nieuws bekend maken. Er is een ambtenaar ontslagen omdat hij jarenlang miljoenen euro's achterover kon drukken. Het is een nieuw integriteitsgeval op het Haagse stadhuis. In het najaar moet een topambtenaar, verantwoordelijk voor de bouw van cultuurcomplex Amare op het Spuiplein ook al vertrekken omdat hij zich niet integer heeft gedragen. Hij zou 'niet transparant hebben gehandeld'.

Wethouder Revis vertrekt

Donderdagochtend 9 juli maakt wethouder Boudewijn Revis (VVD) onverwachts bekend dat hij na de zomer een nieuwe baan heeft. Hij gaat werken bij Staatsbosbeheer. Volgens oppositiepartijen gaat hij weg omdat het de wethouder te heet onder de voeten wordt vanwege explosieve dossiers waar hij verantwoordelijk is, zoals de bouw van Amare. Revis ontkent dit en zegt zijn partij de ruimte te willen geven om voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 een opvolger voor hem te zoeken.
Weer een dag later op vrijdagochtend 10 juli krijgen Richard de Mos en Rachid Guernaoui slecht nieuws te verwerken. Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee niet alleen van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim, maar ook van deelneming aan criminele organisaties. Volslagen uit de lucht gegrepen, zeggen de twee.

Angstcultuur

Bij zijn afscheid zei Johan Remkes dat er op sommige plekken op het stadhuis een angstcultuur heerst, onder andere omdat er een gebrek aan tegenspraak is. 'Tegenspraak moet je als bestuurder organiseren', zei Remkes. Volgens Kruis is er op het stadhuis vooral sprake van een ons-kent-ons-mentaliteit. 'Het is een kliek die er alles aan doet om in het zadel te blijven zitten', zegt hij.
Bekijk hier wat Sebastian Kruis zegt over de cultuur op het stadhuis:
'Er heerst een ons kent ons mentaliteit op het stadhuis'
LEES OOK: