Psychotische man die met messen naar Binnenhof Den Haag ging, hoort vonnis

Het Binnenhof werd afgezet
Het Binnenhof werd afgezet © Pim Markering
DEN HAAG - De rechtbank in Haag komt dinsdag met het vonnis in de zaak tegen de 39-jarige Ramon A. uit Sneek, die ervan wordt verdacht dat hij op 8 februari 2019 een terroristische aanslag wilde plegen bij het Binnenhof in Den Haag. Volgens het OM is de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar en handelde hij in een psychose.
De man verklaarde twee weken geleden tijdens de behandeling van zijn strafzaak dat hij het plan had om op het Binnenhof te worden doodgeschoten door de politie. Hij was met de trein naar Den Haag gekomen om een zelfmoordaanslag te plegen. A. was op de marechaussee afgestapt voor de ingang van de Eerste Kamer en zou hebben gezegd dat hij een terrorist is. De marechaussee sloeg groot alarm, arresteerde de man en liet het Binnenhof ontruimen. In zijn tas werden twee vleesmessen gevonden.
Het Pieter Baan Centrum heeft geconcludeerd dat het misdrijf de man niet kan worden aangerekend. Het adviseert de rechtbank een langdurige behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. Volgens het Openbaar Ministerie kan de man poging moord en bedreiging worden verweten. Van een terroristisch motief is echter geen sprake, vindt het OM. De man handelde volgens justitie 'vanuit een eigen persoonlijk motief en niet met de intentie om de samenleving schrik aan te jagen'.

Zorgmachtiging

Het OM acht de man niet strafbaar vanwege zijn psychose. Omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is zou hij moeten worden ontslagen van rechtsvervolging. Vooruitlopend op de uitspraak van dinsdag besloot de rechter al eerder een zorgmachtiging op te leggen. De man is voor de komende zes maanden gedwongen opgenomen op een Forensisch Psychiatrische Afdeling van de GGZ Friesland.