Laatste eerbetoon aan shorttrackster Lara van Ruijven in Thialf

NAALDWIJK - IJsstadion Thialf in Heerenveen is woensdag decor voor een laatste eerbetoon aan Lara van Ruijven, de shorttrackster uit Naaldwijk die 10 juli in een Frans ziekenhuis overleed. Van Ruijven overleed op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-immuunreactie, die tot ernstige complicaties leidde.

Van Ruijvens lichaam is afgelopen weekeinde overgebracht naar Nederland en wordt woensdagavond met een rouwauto naar Thialf vervoerd. 'Het is de bedoeling dat Lara daar rond 19.45 uur aankomt', meldt een woordvoerder van schaatsbond KNSB. 'Waarna de auto in de schaatstempel een laatste ronde zal maken over het ijs waarop zij de afgelopen dertien jaar vrijwel dagelijks haar sport bedreef.'

Teamgenoten zullen in Thialf een erehaag vormen. Vrienden, fans en andere belangstellenden krijgen de gelegenheid om hetzelfde te doen buiten het stadion. De familie van Van Ruijven zal in besloten kring afscheid van haar nemen.

Wereldtitel

Van Ruijven maakte sinds 2013 deel uit van de nationale shorttrackselectie van bondscoach Jeroen Otter. Met de relayploeg won ze onder meer vijf Europese titels en olympisch brons. In 2019 werd ze de eerste Nederlandse vrouw die een wereldtitel shorttrack behaalde, op de 500 meter.

Van Ruijven, Van Kerkhof, De Vries en Schulting (vlnr) vieren hun gouden plak op het EK 2019. | Foto: Orange Pictures

'We gaan nu verder zonder jou, World Champion, toch reis jij voor altijd met ons mee', benadrukt de Nederlandse shorttrackploeg in een rouwadvertentie die dinsdag in enkele landelijke kranten te lezen is. 'Lieve Laar, wat gaan we je missen: jouw lach en geklets, jouw natuurlijke goedheid, de verwondering over het alledaagse, maar bovenal jouw positivisme en jouw warme arm om ons heen. Jouw aanwezigheid was zo vanzelfsprekend.' Het bericht bevat een hartje in panterprint, het handelsmerk van Van Ruijven.

'De schaatswereld mist haar nu al'

Ook schaatsbond KNSB en hoofdsponsor Daikin hebben een rouwadvertentie geplaatst in landelijke kranten. 'De schaatswereld mist haar nu al. Lara blijft voor altijd in onze harten', staat in het bericht van de KNSB.

LEES OOK:

Meer over dit onderwerp:
SCHAATSEN LARA VAN RUIJVEN NAALDWIJK
Deel dit artikel: