Geen straf maar opname in psychiatrische kliniek voor man die aanslag op Binnenhof wilde plegen

Het Binnenhof werd afgezet
Het Binnenhof werd afgezet © Pim Markering
DEN HAAG - De 39-jarige Ramon A. uit Sneek die op 8 februari 2019 een terroristische aanslag wilde plegen bij het Binnenhof in Den Haag krijgt geen straf. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald. De man is volledig ontoerekeningsvatbaar en is opgenomen in een psychiatrische kliniek.
A. verklaarde twee weken geleden tijdens de behandeling van zijn strafzaak dat hij het plan had om op het Binnenhof te worden doodgeschoten door de politie. Hij was met de trein naar Den Haag gekomen om een zelfmoordaanslag te plegen.
De man was op de marechaussee afgestapt voor de ingang van de Eerste Kamer en zou hebben gezegd dat hij een terrorist is. De marechaussee sloeg groot alarm, arresteerde de man en liet het Binnenhof ontruimen. In zijn tas werden twee vleesmessen gevonden.

Wanen

Volgens de rechtbank heeft A. zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden van moord met een terroristisch oogmerk en aan bedreiging. Toch legt de rechtbank hem geen straf op omdat hij volledig handelde vanuit zijn waangedachten. De man lijdt aan schizofrenie met onder meer paranoïde wanen.
Het Pieter Baan Centrum (PBC) concludeerde dat het misdrijf de man niet kan worden aangerekend en adviseerde de rechtbank een langdurige behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis, een tbs-behandeling vonden de deskundigen te zwaar. De rechtbank volgt dit advies. De man wordt langdurig opgenomen op de Forensisch Psychiatrische Afdeling van de GGZ Friesland. Eerder deze maand begon hij aan zijn behandeling.