OM: gedetineerde Alphen wilde bewaker vermoorden

De gevangenis in Alphen aan den Rijn
De gevangenis in Alphen aan den Rijn © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt een geweldincident in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn op 15 april dit jaar als een moordpoging. Een personeelslid werd toen door een gedetineerde, een tbs'er, met een steekwapen verwond.
De 43-jarige verdachte zou het steekwapen zelf gemaakt hebben. Hij zou het slachtoffer een broekriem om de hals getrokken hebben waarmee hij hem de gang optrok. Daarbij zei hij tegen het personeelslid dat hij hem dood ging maken, meldt het OM.
De officier van justitie zei dinsdag bij de Haagse rechtbank dat de aanvaller het slachtoffer 'in kwetsbare delen van het lichaam' had geraakt, waardoor er sprake was van potentieel levensbedreigende verwondingen. 'Er lag een plas bloed op de vloer van de gevangenis', aldus de aanklaagster.

Kinderen onder schrikbewind

Het is niet duidelijk waarover de gedetineerde een conflict had met het personeelslid. De 43-jarige verdachte is door het gerechtshof in Den Haag eerder veroordeeld tot een celstraf en tbs vanwege huiselijk geweld.
Hij zou zijn kinderen enkele jaren geleden, toen hij met zijn gezin in Gouda woonde, onderworpen hebben aan een schrikbewind.

Tbs-behandeling

De advocate van de 43-jarige verdachte bestreed dinsdag bij de rechtbank dat er sprake was van een moordpoging. Haar cliënt wilde het aangevallen personeelslid niets aandoen, zei ze. 'De verwondingen waren ook oppervlakkig.' De rechtbank laat op verzoek van de advocate getuigen van het incident nog eens verhoren.
De advocate meende dat de 43-jarige verdachte niet kan worden vastgehouden voor het geweldincident, maar daar dacht de rechtbank anders over. De man moet sowieso nog een behandeling in een tbs-kliniek ondergaan. Op 7 oktober wordt de zaak door de rechtbank mogelijk inhoudelijk behandeld.