Indrukwekkend eerbetoon aan shorttrackster Van Ruijven bij Thialf

NAALDWIJK - In en rond Thialf in Heerenveen is woensdagavond afscheid genomen van Lara van Ruijven uit Naaldwijk. Tussen de 800 en 1000 mensen brachten een laatste eerbetoon aan de Nederlandse shorttrackster, die eerder deze maand op 27-jarige leeftijd overleed.

In het stadion reed de rouwauto met Van Ruijven een laatste rondje door het schaatsstadion waar ze tien jaar lang haar sport beoefende. De shorttrackers en begeleiders namen daar afscheid van haar. Ze droegen allemaal een wit shirt met een panterhartje op de borst. De hashtag #panterhart was na het overlijden van Van Ruijven trending op Twitter, daarmee verwijzend naar haar manier van shorttracken, klaar om toe te slaan als een panter.

Het eerbetoon bij Thialf in Heerenveen:

In Thialf was alleen plaats voor de familie van Van Ruijven en de shorttrackers. Andere aanwezigen vormden buiten een erehaag en legden bloemen op de rouwauto. Ook veel langebaanschaatsers, onder wie Ireen Wüst en Kjeld Nuis, waren in Heerenveen aanwezig. Toen de rouwauto na de ereronde Thialf verliet en de parkeerplaats afreed, klonk luid applaus, meldt een woordvoerder van schaatsbond KNSB.

Van Ruijven overleed op 10 juli aan de gevolgen van een auto-immuunreactie, die tot ernstige complicaties leidde. De Westlandse maakte jarenlang deel uit van de nationale shorttrackselectie van bondscoach Jeroen Otter. Met de relayploeg won ze onder meer vijf Europese titels en olympisch brons in 2018. Een jaar later werd ze de eerste Nederlandse shorttrackster die een individuele wereldtitel behaalde, op de 500 meter.

Lara van Ruijven met haar EK-brons op de 500 meter. (Foto: Orange Pictures)

LEES OOK: Verslagenheid bij teamgenoten Lara van Ruijven: 'Doorzetter met onvergetelijke lach'

Meer over dit onderwerp:
NAALDWIJK LARA VAN RUIJVEN SCHAATSEN LINK IN BIO
Deel dit artikel: