Koning en Rutte bij herdenking capitulatie van Japan

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte zijn op 15 augustus bij de nationale herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag. Vanwege het coronavirus vindt de herdenking in besloten kring plaats. Omroep West zendt de herdenkingsceremonie live uit.

De koning legt de eerste krans. Daarna volgen Rutte, staatssecretaris Paul Blokhuis en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Ook spreekt de premier de Herdenkingsrede uit. Ter afsluiting van de ceremonie opent Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de koning en Blokhuis leden van de Indische gemeenschap in Nederland.

Met de capitulatie van Japan kwam 75 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Daarmee was het hele Koninkrijk der Nederlanden op 15 augustus 1945 bevrijd. De Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks een herdenking voor alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Alternatief programma

Omdat de herdenking bij het Indisch Monument niet openbaar toegankelijk is, hebben organisaties van belanghebbenden zelf een alternatief programma opgesteld. Zo kunnen mensen die dat willen de herdenking samen volgen in de Grote Kerk, waar ook kan worden gepraat over de betekenis van deze dag. Daarna speelt de beiaardier een speciaal Indisch carillonconcert. In de namiddag is er in de Koninklijke Schouwburg een Global Gongs-concert onder leiding van Sinta Wullur.

TV West zendt in samenwerking met de NOS de herdenking op 15 augustus live uit. De uitzending start om 12.15 uur.

LEES OOK: Indisch Museum opent deuren: 'Verzet tegen overheersing'

Meer over dit onderwerp:
75 JAAR VRIJHEID
Deel dit artikel: