De Gracht moet nieuw uitgaanscentrum Den Haag worden

Burgemeester Jan van Zanen tijdens zijn walking dinner aan De Gracht
Burgemeester Jan van Zanen tijdens zijn walking dinner aan De Gracht © City Mondial
DEN HAAG - De Dunne Bierkade en de Bierkade moeten samen het nieuwe uitgaansgebied van Den Haag worden. De ondernemers aan deze straten willen onder de naam 'De Gracht' de concurrentie aangaan met het Plein en de Grote Markt. 'We willen meer reuring op de kade', zegt een van de ondernemers.
Om meer aandacht voor 'De Gracht' te krijgen hebben de ondernemers de handen ineen geslagen. Zo kun je onder de naam 'Proef de Gracht' een driegangenmenu kiezen waarbij je elke gang in een ander restaurant nuttigt. Burgemeester Jan van Zanen was zondag met zijn partner de eerste gast die het 'walking dinner' mocht proberen. 'Ik vind het een heel leuk idee en ga er van genieten', zei de burgemeester tegen mediapartner Den Haag FM.
De ondernemers aan 'De Gracht' denken zich duidelijk te kunnen onderscheiden van de andere uitgaansgebieden in Den Haag. 'We hebben veel diversiteit aan horeca, het water en veel jonge enthousiaste ondernemers', vertelt Jerry Johansson van restaurant Kaai 13. 'Ik geloof er wel in.'

Terrassenpromenade

Het is niet voor het eerst dat de ondernemers de handen ineenslaan om het gebied aantrekkelijker te maken. In mei stelden de horecabedrijven al voor om van de Bierkade een terrassenpromenade te maken. Om anderhalve meter afstand te kunnen garanderen zou dit volgens de ondernemers een goed moment zijn om hiermee te beginnen. 'Een terrassenpromenade aan de Bierkades is daarvoor dé manier en je voorkomt zo druk op horecalocaties stadsbreed', lieten de ondernemers weten.
De bedrijven voelen zich gesteund door de omwonenden, die al jaren strijden voor een autoluwe Bierkade. 'En aangezien dit geen doorgaande route meer is, weerhoudt niets de gemeente Den Haag ervan hier een prachtige eetstraat te maken', stelt Michiel Voorhoeve, voorzitter van Fundatie Voorhoeve die verschillende panden aan de gracht beheert.