Leids vaccin tegen corona al getest op mensen

LEIDEN - Een potentieel vaccin tegen corona wordt nu al getest op mensen. Volgens de NOS test de in Leiden gevestigde farmaceut Janssen Vaccines het vaccin in eerste instantie op 1045 gezonde volwassen in Amerika en België in de leeftijd van 18 tot boven de 65 jaar. Het doel is om te kijken of het vaccin veilig is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.
In een latere fase wordt de daadwerkelijke werking van het vaccin pas getest, zegt Johan Van Hoof, hoofd van het vaccinprogramma van Janssen, tegen de Vlaamse omroep VRT.
Eerder dacht het bedrijf pas in september te kunnen beginnen met de zogenoemde klinische testfase. Maar de ontwikkeling van het vaccin is door een voorspoedige, preklinische fase versneld. De Nederlandse viroloog Hanneke Schuitemaker (hoofd virale vaccins bij Janssen) leidt die ontwikkeling, meldt de NOS.

Bemoedigend

Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, liet vorige maand al weten dat er eerder begonnen zou worden met de klinische tests 'op basis van de bemoedigende preklinische gegevens en de samenwerking met de autoriteiten'.
In een latere fase wordt de daadwerkelijke werking van het vaccin pas getest, zegt Johan Van Hoof, hoofd van het vaccinprogramma van Janssen, tegen de Vlaamse omroep VRT., dat zou mogelijk al in september kunnen.

163 potentiële vaccins

Mochten die resultaten hoopgevend zijn, dan zou het vaccin er in de eerste helft van 2021 kunnen zijn. Op dit moment zijn er wereldwijd minstens 163 potentiële coronavaccins in ontwikkeling. Zeker 23 daarvan worden op dit moment bij mensen getest, de rest zit nog in de fase van laboratoriumtests en dierproeven.
De vaccins van het Jenner Instituut in Oxford en een Chinees vaccin zijn het verst in de ontwikkeling. De eerste testresultaten van die kandidaat-vaccins op mensen waren veelbelovend.