Instellingen

Regionale ziekenhuizen onmisbaar in onderzoek naar corona

Onderzoeken naar corona in regionale ziekenhuizen
Onderzoeken naar corona in regionale ziekenhuizen
DEN HAAG - Pharmaceuten, medici, virologen... verschillende specialisten zoeken naarstig naar een vaccin tegen corona. Wat minder bekend is dat in heel veel ziekenhuizen ook wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar hoe om te gaan met COVID-19, wat werkt wel bij een coronapatiënt en wat niet. De regionale ziekenhuizen spelen hier een een grote rol in.
Alle ziekenhuizen in onze regio doen mee aan wetenschappelijke onderzoeken rond corona. Om een beeld te krijgen om wat voor soort onderzoeken dat dan gaat, bezoekt Omroep West de coördinator wetenschap van het Haaglanden Medisch Centrum, Diana Grootendorst. Zij benadrukt dat alleen door samen te werken met alle ziekenhuizen er winst behaald kan worden in het onderzoek naar corona.
HMC over samenwerking met andere ziekenhuizen in coronaonderzoek
De onderzoeken waar de niet-universitaire ziekenhuizen aan meedoen zijn vaak 'praktisch' van aard. Grootendorst: 'Wij zijn niet zo zeer bezig met een vaccin te ontwikkelen. Wij houden ons bezig met onderzoek dat het leven van een coronapatiënt minder zwaar kan maken. Zo hebben we onderzocht of het medicijn dat bij malaria gegeven wordt verlichting geeft bij een coronapatiënt. Hetzelfde geldt voor een medicijn dat bij kanker gebruikt wordt. En, kan bloedplasma met antistoffen tegen corona toegediend worden om de weerstand te verhogen.
HMC over verschillende coronaonderzoeken

CT-scan

Een ander onderzoek dat inmiddels afgerond is, betreft de vraag of iedereen preventief getest moet worden op corona met een CT- scan voor hij of zij geopereerd mag worden. Een operatie is immers belastend op het lichaam en als je dan, achteraf, corona blijkt te hebben, verloopt het herstel moeizamer. In het HMC hebben ze gedurende zes weken iedereen door de CT-scan laten gaan, maar de toegevoegde waarde van een CT-scan bleek nihil bij mensen die klachtenvrij zijn. En dat scheelt tijd én geld, aldus arts-assistent heelkunde Roy Couvreur. Hij deed mee aan het onderzoek.
Onderzoek naar inzetten CT-scan om corona op te sporen
Alle data die uit deze onderzoeken komen, worden gedeeld met de andere ziekenhuizen die aan het desbetreffende onderzoek meedoen. Door het samenvoegen van die gegevens worden de uitslagen van het onderzoek betrouwbaarder. Dat betekent overigens niet dat, mocht jij besmet zijn en je doet mee aan het onderzoek, je gelijk wat aan de resultaten hebt.
Onderzoek naar corona heeft tijd nodig