Instellingen

18 jaar cel en tbs voor Thijs H.: 'Moeilijk uzelf als moordenaar te zien, dat bent u wel'

Thijs H. uit Den Haag wordt verdacht van moorden Den Haag en Brunssummerheide
Thijs H. uit Den Haag wordt verdacht van moorden Den Haag en Brunssummerheide © Politie
DEN HAAG - De rechtbank in Maastricht heeft Thijs H. donderdag veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs. H. stond terecht voor drie moorden. Volgens de 28-jarige H. was hij psychotisch toen hij de moorden pleegde. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum concludeerden dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was. De rechtbank ging hier niet in mee en verklaarde H. gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar.
Thijs H. heeft bekend dat hij op 4 mei 2019 de 56-jarige Etsuko heeft doodgestoken in de Scheveningse Bosjes. De vrouw werd van achteren aangevallen en in de rug gestoken. 'Ze is gevallen en u bleef steken tot ze niet meer bewoog', zei de rechter.
Etsuko werd dertig keer gestoken, in long, hart en schedel. Ook was ze drie keer gesneden en was de pink van haar linkerhand afgesneden. Op 7 mei sloeg H. toe in Limburg. Op de Brunssummerheide in Limburg stak hij eerst een 63-jarige vrouw dood en korte tijd later een 68-jarige man.

Pijn

De voorzitter van de rechtbank zei dat hij zich 'nauwelijks een voorstelling kan maken van de pijn en de angst die zij in hun laatste momenten hebben gevoeld.' Daarbij hebben de moorden geleid tot angst in de maatschappij, volgens hem. 'U vindt het moeilijk zichzelf als moordenaar te zien, zei de rechter. 'Maar dat bent u wel.'
Volgens de rechtbank handelde H. uit voorbedachte rade. Zo ging hij op 4 en 7 mei op pad met een plan om te doden. Hij nam een vleesmes mee, koos zijn slachtoffers en zorgde ervoor dat hij niet meer te traceren was door zijn telefoon uit te zetten. 'In alle drie de gevallen valt uw handelen daarmee te kwalificeren als moord', zei de rechter. H. heeft altijd volgehouden dat hij opdrachten kreeg om te moorden, via kentekens en televisieseries.

'Niet volledig ontoerekeningsvatbaar'

Volgens deskundigen van het PBC is H. volledig ontoerekeningsvatbaar. Ook de rechtbank ziet dat hij 'ernstig psychotisch ontregeld was', toen hij de moorden pleegde maar twijfelt of H. helemaal was overgenomen door zijn psychose of dat hij die heeft aangedikt.
Zo stuurden H. en zijn ouders, volgens de rechtbank, aan op de volledige ontoerekeningsvatbaarheid, blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken. Zodat hij geen celstraf zou krijgen. Ook leende hij een boek in het PPC in Vught over psychoses.

Drugs

Een behandelaar was opgevallen dat H. daarna een verhaal vertelde dat: 'Weinig doorleefd was, alsof het niet uw eigen verhaal niet is'. Daarbij gaf hij aan dat hij in een psychose zat omdat hij hallucineerde, iets dat iemand in een psychose niet kan herkennen.
Verder droeg H. ook zelf bij aan zijn psychose, volgens de rechtbank. Hij gebruikte cocaïne, truffels en softdrugs, ondanks het advies van zijn behandelaars dat niet te doen: 'U nam de risico's daarvan voor lief.'

Gelogen tegen behandelaars

Daarnaast nam H. niet de voorgeschreven medicijnen, loog hij daarover tegen zijn behandelaars en hield zich niet aan zijn behandeladviezen. Ondertussen speelde hij 'mooi weer' en zette zo zijn behandelaars op het verkeerde been, volgens de rechter.
Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat ze overwegen in hoger beroep te gaan. Het OM eiste op 30 juni 24 jaar cel en tbs tegen H.

Tbs na zes jaar

De rechter gaat de minister vragen of H. eerder met zijn tbs-behandeling kan beginnen, onder meer vanwege zijn leeftijd. Als het aan de rechtbank ligt mag H. na zes jaar aan de behandeling beginnen.