Man van doodgestoken Etsuko vindt straf voor Thijs H. 'aanvaardbaar'

DEN HAAG - De man van Etsuko, de 56-jarige vrouw die werd doodgestoken in de Scheveningse Bosjes door Thijs H., vindt de straf van 18 jaar en tbs die de rechtbank H. donderdag oplegde 'aanvaardbaar'. Dat zei zijn advocaat Sébas Diekstra na afloop van de uitspraak.

Volgens de rechter was Thijs H. maar gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar toen hij Etsuko doodstak. Daarom legde de rechter hem naast tbs ook een celstraf op. Het Openbaar Ministerie eiste 24 jaar cel en tbs.

'Als het die 18 jaar is dan kan hij hier mee leven', zei Diekstra. H. stak de vrouw op 4 mei meer dan 30 keer en sneed ook haar linkerpink af terwijl ze aan het wandelen was met haar hondjes.

Tbs na 6 jaar

Gezien de jonge leeftijd van H. wil de rechter aan de minister vragen of H. eerder met de tbs-behandeling mag beginnen. In sommige gevallen geeft een minister toestemming om na zes jaar gevangenisstraf met tbs te beginnen. Dat hebben de nabestaanden liever niet. 'De nabestaanden gaan er vanuit dat de minister de tbs niet al zal laten aanvangen na zes jaren.'

De periode naar de dag van de uitspraak is zwaar geweest voor zijn cliënt, vertelt Diekstra. En nu het Openbaar Ministerie hoger beroep overweegt lijkt de periode zich nog voort te gaan slepen. 'Dat is wel een behoorlijke lijdensweg, maar hij wil het toch volgen en uitzitten.'

LEES OOK: Man van doodgestoken Etsuko: 'Verlies is voor mij onbeschrijflijk'

Meer over dit onderwerp:
THIJS H. ETSUKO SCHEVENINGSE BOSJES
Deel dit artikel: