'Haal krakers snel weg uit voormalige school in Moerwijk'

DEN HAAG - De krakers die na de ontruiming van de Vloek op Scheveningen een plek kregen in een voormalige school aan de Beatrijsstraat in Den Haag, moeten daar in september weg. Dat vindt de grootste partij in de gemeenteraad, Hart voor Den Haag. De partij hield onlangs een buurtonderzoek in Moerwijk. Daarbij zou zijn gebleken dat omwonenden veel overlast ondervinden. 'De klachten zijn te veel om op te noemen', aldus de raadsleden Richard de Mos en Arjen Dubbelaar.

De verhuizing van een deel van de krakers uit de Vloek naar de school in Moerwijk leidde vijf jaar geleden al tot felle discussies in de gemeenteraad. Vooral het feit dat ze voor het gebruik van het pand geen vergoeding hoeven te betalen, leidde destijds tot kritiek op toenmalig wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij). 'Geen huur betalen, nadat je dertien jaar hebt gekraakt, en allerlei juridische ellende en kosten hebt veroorzaakt. Dat is een beloning voor slecht gedrag', aldus de fractievoorzitter VVD in die tijd, Martin Wörsdörfer.

Zijn partij pleitte vervolgens na een jaar om het contractie met krakers op te zeggen. 'Ze terroriseren de buurt. Wij hebben een lange lijst met klachten. Dus wij vinden dat de wethouder de gebruikersovereenkomst moet opzeggen', aldus de liberalen in 2016. Maar een voorstel daarvoor kreeg geen meerderheid.

Opzeggen

In het contract dat de gemeente destijds met de krakers sloot, staat dat ze tien jaar in het pand mogen blijven, maar ook dat de gemeente de gebruiksovereenkomst na vijf jaar kan opzeggen. In september van dit jaar zitten ze er vijf jaar.

Tijd om nu een einde te maken aan het contract, vindt Hart voor Den Haag. Zeker omdat uit de enquête in de buurt blijkt dat omwonenden nog steeds ontevreden zijn. 'Wij hebben zeker vijftig mensen gesproken en slechts twee zijn positief', aldus raadslid Dubbelaar. 'Er is sprake van geluidsoverlast, omdat de krakers in de school feesten organiseren en buiten muziek maken. Verder hebben buren last van stankoverlast, omdat de krakers vuil verbranden. Daarnaast zijn verloedering en vage praktijken schering en inslag. Het pand en het aanpalende gebied worden slecht onderhouden en is een bron van ergernis voor bewoners.'

Huisartsenpost

De partij vroeg ook aan de bewoners wat zij willen dat er met het pand gebeurt. De buurt zou graag zien dat er betaalbare woningen, een huisartsenpost, lichte horeca en kleine bedrijven in het pand komen. De raadsleden Dubbelaar en De Mos roepen het stadsbestuur daarom nu op de afspraken met de krakers op te zeggen. 'Terwijl er een schreeuwend woningtekort is, duurt dit gratis feestje van de krakers alweer vijf jaar. Nu is het wel klaar. De bewoners in dit deel van Moerwijk-Noord verdienen het om na vijf jaar overlast van een stel krakers, iets moois in de wijk terug te krijgen.'

Alternatieve plek

Hart voor Den Haag vindt ook niet dat de gemeente verantwoordelijk is voor het zoeken naar een alternatieve plek voor de gebruikers van het pand aan de Beatrijsstraat. Dubbelaar: 'Wat er met de krakers moet gebeuren? Weet ik veel. Als ik een woning wil hebben, moet ik ook op Funda kijken. Kraken is verboden en terecht: je moet met je tengels van andermans spullen afblijven. Ik heb ook een hypotheek. En als je die niet kan betalen, huur je maar iets.'

Het pand aan de Beatrijsstraat kwam in 2019 nog in het nieuws omdat er een bijeenkomst werd gehouden van Kick Out Zwarte Piet, die met geweld werd verstoord.

Meer over dit onderwerp:
KRAKERS DE VLOEK BEATRIJSSTRAAT
Deel dit artikel: