Hart voor Den Haag: Gebruikers moeten snel weg uit school in Moerwijk

De voormalige school aan de Beatrijsstraat in Den Haag
De voormalige school aan de Beatrijsstraat in Den Haag © GoogleMaps
DEN HAAG - De gebruikers van een voormalige school in de Haagse Beatrijsstraat, moeten daar snel uit. Het contract dat de gemeente met hen heeft gesloten, dient in september van dit jaar worden opgezegd. Dat vindt de grootste partij in de gemeenteraad, Hart voor Den Haag. De partij hield onlangs een buurtonderzoek in Moerwijk. Daarbij zou zijn gebleken dat omwonenden veel overlast ondervinden. 'De klachten zijn te veel om op te noemen', aldus de raadsleden Richard de Mos en Arjen Dubbelaar.
De school is vijf jaar geleden in gebruik genomen door mensen die kort daarvoor nog De Vloek in Scheveningen kraakten. Toen die culturele broedplaats in Scheveningen moest worden ontruimd om plaats te maken voor een topsportcentrum, ging de gemeente op zoek naar een andere plek voor de krakers. Maar de verhuizing van een deel van de krakers naar de school in Moerwijk leidde toen ook al tot felle discussies in de gemeenteraad. Vooral het feit dat ze voor het gebruik van het pand geen vergoeding hoeven te betalen, leidde destijds tot kritiek op toenmalig wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij). 'Geen huur betalen, nadat je dertien jaar hebt gekraakt, en allerlei juridische ellende en kosten hebt veroorzaakt. Dat is een beloning voor slecht gedrag', aldus de fractievoorzitter VVD in die tijd, Martin Wörsdörfer.
Zijn partij pleitte vervolgens na een jaar om het contractie met krakers op te zeggen. 'Ze terroriseren de buurt. Wij hebben een lange lijst met klachten. Dus wij vinden dat de wethouder de gebruikersovereenkomst moet opzeggen', aldus de liberalen in 2016. Maar een voorstel daarvoor kreeg geen meerderheid.

Opzeggen

In het contract dat de gemeente destijds met de toenmalige krakers van De Vloek sloot, staat dat ze tien jaar in het pand mogen blijven, maar ook dat de gemeente de gebruiksovereenkomst na vijf jaar kan opzeggen. In september van dit jaar zitten ze er vijf jaar.
Tijd om nu een einde te maken aan het contract, vindt Hart voor Den Haag. Zeker omdat uit de enquête in de buurt blijkt dat omwonenden nog steeds ontevreden zijn. 'Wij hebben zeker vijftig mensen gesproken en slechts twee zijn positief', aldus raadslid Dubbelaar. 'Er is sprake van geluidsoverlast, omdat in de school feesten worden georganiseerd en buiten muziek wordt gemaakt. Verder hebben buren last van stankoverlast, omdat buiten vuil wordt verbrand. Daarnaast zijn verloedering en vage praktijken schering en inslag. Het pand en het aanpalende gebied worden slecht onderhouden en is een bron van ergernis voor bewoners.'

Huisartsenpost

De partij vroeg ook aan de bewoners wat zij willen dat er met het pand gebeurt. De buurt zou graag zien dat er betaalbare woningen, een huisartsenpost, lichte horeca en kleine bedrijven in het pand komen. De raadsleden Dubbelaar en De Mos roepen het stadsbestuur daarom nu op de afspraken met de gebruikers van de school op te zeggen. 'Terwijl er een schreeuwend woningtekort is, duurt dit gratis feestje alweer vijf jaar. Nu is het wel klaar. De bewoners in dit deel van Moerwijk-Noord verdienen het om na vijf jaar overlast, iets moois in de wijk terug te krijgen.'

Alternatieve plek

Hart voor Den Haag vindt ook niet dat de gemeente verantwoordelijk is voor het zoeken naar een alternatieve plek voor de gebruikers van het pand aan de Beatrijsstraat. Dubbelaar: 'Wat er met de gebruikers moet gebeuren? Weet ik veel. Als ik een woning wil hebben, moet ik ook op Funda kijken. Ik heb ook een hypotheek. En als je die niet kan betalen, huur je maar iets.'
Het pand aan de Beatrijsstraat kwam in 2019 nog in het nieuws omdat er een bijeenkomst werd gehouden van Kick Out Zwarte Piet, die met geweld werd verstoord.