Twee aanhoudingen bij 'gemoedelijke' demonstratie tegen coronamaatregelen op Haags Malieveld

DEN HAAG - Enkele honderden mensen hebben zaterdagmiddag op het Malieveld in Den Haag meegedaan aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen van de overheid. De organisatie, Viruswaanzin, spreekt zelf van de 'Dag van de Democratie' en vindt dat er een einde moet komen aan de 'verstrekkende vrijheidsbeperkende maatregelen'. De manifestatie verliep rustig.
De politie spreekt van een 'gemoedelijke sfeer'. Wel werden twee aanhoudingen verricht. Een demonstrant werd gearresteerd om dat hij zich niet kon identificeren; een andere vanwege het beledigen van een agent.
Al vanaf het begin was er een ontspannen sfeer op het Malieveld. Veel demonstranten hadden spandoeken, borden met leuzen en vlaggen bij zich. Ze dosten zich veelal ook vrolijk uit. Terwijl op een podium toespraken werden gehouden, zaten aan de rand van het veld mensen te picknicken. Willem Engel, een van de drijvende krachten achter Viruswaanzin, stelde vanaf het podium dat het beleid van de overheid er 'niet op is gericht om mensen te beschermen'. De politie was met veel mensen aanwezig. Maar de agenten hoefden vrijwel niets te doen: ze bleven veelal op een afstandje toekijken.
Gemoedelijke sfeer bij demonstratie tegen coronamaatregelen
Het is niet de eerste keer dat op en rond het Malieveld in Den Haag werd gedemonstreerd tegen de Corona-maatregelen. Viruswaanzin wilde op 21 juni ook demonstreren in Den Haag. De gemeente verbood dat omdat te veel deelnemers werden verwacht op het Malieveld en er vrees bestond voor 'wanordelijkheden'. De rechter gaf de gemeente daarin gelijk. Toch verscheen op die dag een aantal demonstranten op het Malieveld. Aanvankelijk leek dat protest rustig te verlopen. Later liep het toch uit de hand. De mobiele eenheid voerde toen meerdere charges uit.

Verboden

Een week later, op 28 juni, wilde Viruswaanzin weer op het Malieveld demonstreren, maar ook dat protest werd verboden. Er zouden tussen de 20.000 en 25.000 mensen worden verwacht. Volgens Veiligheidsregio Haaglanden passen zoveel mensen niet op het Malieveld bij anderhalve meter afstand en moest de demonstratie ter bescherming van de volksgezondheid worden verboden. De rechter ging ook deze keer weer mee in deze redenering.
Voor de demonstratie van zaterdag heeft de organisatie met de gemeente Den Haag een aantal afspraken gemaakt. De belangrijkste daarvan is dat Viruswaanzin verantwoordelijk is voor het houden van anderhalve meter afstand op het Malieveld. Dat gebeurde niet. Toch greep de politie niet in. Op Twitter stelde een woordvoerder dat het aan de burgemeester is om te beoordelen of zou moeten worden ingegrepen.

Schouder aan schouder

De organisatie is nu lovend over de politie. 'We staan schouder aan schouder met elkaar en de politie. Politieagenten hebben ook gewoon gezinnen en ervaren in hun eigen levens ook de nadelige effecten van de maatregelen. Bovendien staan we in nauw en goed contact met de politie Den Haag en gaan we ervan uit dat zij een positieve rol gaan spelen om er een prachtige middag van te maken. De Haagse politie is het gewend om grote demonstraties in goede banen te leiden', aldus een verklaring.
Vorige week verloor de actiegroep een kort geding tegen de Staat. Viruswaanzin eiste dat de overheid stopt met de noodverordeningen en coronamaatregelen. Zoals de regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Volgens de actiegroep is corona niet gevaarlijker dan de griep en zouden andere virussen nog veel gevaarlijker zijn. Zo stelt voorman Engel dat de meer dan 6000 doden die het RIVM aan corona toeschrijft, niet áán maar mét het coronavirus zijn gestorven. Volgens hem is de coronawet bedacht ‘om de maatschappij te knechten’.