Langstzittende burgemeester Lenferink wil nog langer in Leiden blijven

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden
Burgemeester Henri Lenferink van Leiden © Omroep West
LEIDEN - Henri Lenferink gaat voor een vierde periode als burgemeester van Leiden. Dat zegt de burgemeester tegen mediapartner Sleutelstad. 'Ik zou het een eer vinden de stad en haar inwoners nog een aantal jaren te mogen dienen.'
De derde ambtstermijn van Lenferink loopt op 15 mei 2021 af. Commissaris van de Koning Jaap Smit heeft in de aanloop naar die datum een brief aan de Leidse gemeenteraad gestuurd waarin hij de raad erop wijst dat de herbenoemingsprocedure binnenkort moet worden gestart.
Bij zo'n herbenoeming wordt onder meer gekeken naar het functioneren van de burgemeester naar het oordeel van de gemeenteraad. Belangrijke vragen daarbij zijn of de burgemeester in het afgelopen termijn heeft voldaan aan de bij benoeming opgestelde profielschets. Als de raad hem aanbeveelt, zal de Commissaris van de Koning een advies uitbrengen aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Langstzittende burgemeester

Lenferink is nu 63 jaar. Bij zijn herbenoeming in mei 2021 is hij 64 en kan zo'n vierde termijn van zes jaar dus precies volmaken tot aan de verplichte pensioenleeftijd. Voor burgemeesters is dat 70 jaar.
Lenferink is nu al de langstzittende burgemeester van Nederland. De burgemeester van PvdA-huize begon aan zijn Leidse klus in 2003 na een burgemeestersreferendum waarin hij het opnam tegen VVD-er Harry Groen.