Actievoerders 'bezetten' eilandje in Hofvijver

Actievoerders op eilandje in Hofvijver
Actievoerders op eilandje in Hofvijver © Regio 15
DEN HAAG - Leden van de actiegroep Extinction Rebellion hebben maandag het eilandje in de Hofvijver in Den Haag 'bezet'. Ze deden dit om aandacht te vragen voor het lot van eilanden als gevolg van de klimaatverandering.
De politie heeft het provisorische 'kamp' dat de actievoerders hadden opgezet afgebroken en spandoeken verwijderd. Op foto's is te zien dat de actievoerders zich twee aan twee hadden vastgeketend. De politie heeft de demonstranten met een bootje van het eilandje afgehaald, rond 18.00 uur was iedereen weer aan wal.
In een verklaring zeggen ze dat eilanden over de hele wereld zeer kwetsbaar zijn voor de stijging van de zeespiegel. Ze noemen als voorbeeld de Malediven en Kiribati, waar mensen nu al door de oceaan worden verdreven.

Klimaatakkoord

Maar ook het westen van Nederland loopt op den duur gevaar, zeggen de actievoerders, die pleiten voor het nakomen van internationale afspraken over het klimaat, zoals het klimaatakkoord van Parijs, waarin is afgesproken om ernaar te streven de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad.