Niemand vervolgd voor opnemen en lekken gesprek over waarnemend burgemeester Den Haag

De Haagse fractievoorzitters op het provinciehuis.
De Haagse fractievoorzitters op het provinciehuis. © Omroep West
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niemand vervolgen voor het lekken van vertrouwelijke informatie uit een besloten bijeenkomst over de nieuwe waarnemend burgemeester van Den Haag. Volgens het OM is er onvoldoende bewijs over wie de opnamen heeft gemaakt en wie die heeft gelekt naar Omroep West.
Het gesprek tussen fractievoorzitters, op 7 oktober 2019, in het provinciehuis werd stiekem opgenomen. In totaal waren er twintig personen aanwezig die allemaal geheimhoudingsplicht hadden.
Omroep West kreeg de geluidsopnames toegespeeld en publiceerde die twee dagen na het gesprek op het provinciehuis. Tijdens het gesprek zei de commissaris van de Koning Jaap Smit nadrukkelijk dat alles wat gezegd wordt, binnenskamers moet blijven. Nadat de gelekte tapes waren gepubliceerd, is er aangifte gedaan van lekken.

Gebrek aan bewijs

Het OM schrijft dat meerdere fractievoorzitters tijdens het gesprek hun mobiele telefoon op tafel hadden liggen. Tegen één van hen waren de verdenkingen het sterkst. Wie dat is, is niet bekendgemaakt. In februari werd een inval gedaan bij raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid.
Ondanks diverse aanwijzingen is er volgens het OM onvoldoende wettig en overtuigend bewijs voor vervolging. Daarom wordt de zaak geseponeerd. Deze beslissing is dinsdag gedeeld met het desbetreffende raadslid, de commissaris van de Koning Jaap Smit en de gemeentesecretaris die aangifte deden.