Tijgermug duikt op in het Westland, NVWA zit er 'vanwege het risico bovenop'

De Aziatische tijgermug. I
De Aziatische tijgermug. I © ANP
WESTLAND - De Aziatische tijgermug, een insect dat gevaarlijke ziektes zoals dengue (knokkelkoorts) kan overdragen, is dit jaar aangetroffen in de gemeente Westland. Ook in Lansingerland, Lelystad, Assen en Valkenburg aan de Geul is het insect gezien. Dat melden de NVWA en het platform Stop Invasieve Exoten.
Volgens de NVWA is er nog geen besmette mug aangetroffen en is de kans op het overdragen van een ziekte op dit moment verwaarloosbaar. Toch blijft de voedsel- en warenautoriteit er naar eigen zeggen 'vanwege het risico bovenop zitten'.
De diertjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes. Als er tijgermuggen worden waargenomen, onderzoekt de NVWA om te beginnen een gebied van honderd meter rondom de vindplek.

'Het kan gaan om grote hoeveelheden'

Het platform Stop Invasieve Exoten klaagt dat de NVWA de namen niet communiceert van de bedrijven die in verband kunnen worden gebracht met de aanwezigheid van de mug, maar de autoriteit zegt dat dit gebruikelijk is. De NVWA geeft wel de wijken door waar in de gemeente de mug is gezien. 'Het kan gaan om grote hoeveelheden', vertelt voorzitter Wilfred Reinhold van het platform. 'In Valkenburg aan de Geul waren er vorig jaar liefst 350 tijgermuggen gevangen.'
De insecten worden bestreden door broedplaatsen te verwijderen of onklaar te maken en door volwassen muggen te lokken. 'Als broedplaatsen niet verwijderd kunnen worden, wordt gebruikt gemaakt van biologische korrels, waar alleen de larven van steekmuggen van dood gaan. Heel soms wordt gebruikgemaakt van een insecticide om de volwassen muggen te doden.'