Avontuurlijke pinguïn ontsnapt uit Avifauna en zwemt van Alphen naar Bodegraven

ALPHEN AAN DEN RIJN - Recreanten op de Rijn geloven hun ogen niet. Zagen ze nou opeens een pinguïn voorbij zwemmen? Ja, dat kan kloppen. Eén van de bijna dertig zeevogels ontsnapte uit het Alphense vogelpark Avifauna.

'Ben ik nou gek?', vragen mensen die verbaasd Avifauna hebben opgebeld. Nee, dus. De zogeheten humboldtpinguïn is vrijdag al gezien bij Nieuwveen en zaterdagochtend opnieuw bij Zwammerdam. 'Dat is een behoorlijk eindje', weet een woordvoerster van Avifauna. 'Hij kan ook waanzinnig hard lopen en zwemmen.'

Hoe het jonge mannetje heeft kunnen ontsnappen, weten ze bij het vogelpark niet. Maar het moge duidelijk zijn dat deze zeevogel niet vies is van een avontuurtje. 'Hij is al een paar keer aan de wandel gegaan in het park. Nu is-ie blijkbaar eruit gekomen. Dat is natuurlijk een heel gek gezicht. Wij vinden het ook heel indrukwekkend.'

Vijftig kilometer per uur

Medewerkers van Avifauna hebben zaterdagochtend in Zwammerdam gezocht naar de ontsnapte pinguïn, maar kwamen met lege handen terug. 'Hij zal zich niet zomaar laten vangen', verwachtte de woordvoerster toen. Pinguïns kunnen volgens het vogelpark snelheden tot wel vijftig kilometer per uur halen in het water.

Toch werd de pinguïn zaterdag, na een middag zoeken, gevonden en gevangen in Bodegraven. 'Momenteel wordt hij onderzocht maar hij lijkt het avontuur goed doorstaan te hebben', schrijft Avifauna op social media.

LEES OOK: