Introductie Leidse studenten gaat door ondanks corona: 'Dit is een mooie uitdaging'

LEIDEN - 'Een heel mooie uitdaging hoe we dit op een creatieve manier mogelijk kunnen maken voor al die studenten.' Mirte Haanappel, de voorzitter van de organisatie die 4000 studenten in Leiden kennis wil laten maken met de stad, bekijkt het positief. Door corona geen massale bijeenkomsten, grote feesten én geen alcohol. Maar een veel meer ingetogen EL CID in Leiden deze dagen. Ondanks de beperkingen zijn ook de studenten tevreden. 'Je merkt dat ze het heel tof vinden dat we het toch nog mogelijk hebben kunnen maken.'
EL CID staat voor Enige Leidse Commissie Introductie Dagen. Het is de algemene introductie voor alle aankomende studenten van Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden. Tijdens deze dagen maken de aankomende studenten kennis met elkaar, de stad, hun studie en het studentenleven. Dit jaar doen er ruim 4000 mensen aan mee.
Maar door corona gaat dat wel anders dan anders. Vorige week waren er alleen digitale activiteiten. Sinds zondag zijn de eerstejaars en hun mentoren ook echt fysiek bij elkaar. Maar het programma lijkt in bijna niets op dat van de vorige jaren. Zo is er deze maandagmorgen dans op de Lammermarkt, gevolgd door onder meer een wandeling door de stad, bezoek aan studentenverenigingen en plekken waar straks de lessen en colleges worden gegeven. Het avondprogramma is geschrapt. 'Daarnaast zijn de onderdelen dusdanig opgezet dat de anderhalve meter afstand en andere voorzorgsmaatregelen altijd worden gehandhaafd. 'Het programma van de EL CID voldoet daardoor reeds aan de door het kabinet gestelde beperkingen', aldus de EL CID/Vademecumcommissie. Die bestaat uit zes studenten die een jaar fulltime bezig zijn met de introductiedagen.

Aan de regels houden

De organisatie doet er dus alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels kan houden. Er zijn banners met de regels, stickers op de grond die op roepen anderhalve meter afstand te bewaren, palen met desinfectiemiddel. Bovendien worden de mentoren - ouderejaars die de groepen begeleiden - stevig geïnstrueerd. Die moeten bijvoorbeeld de eerstejaars op het hart druk na afloop van het dagprogramma toch niet met z'n allen de kroeg in de duiken, vertelt Haanappel.
De laatste tijd werd duidelijk dat jongeren zich steeds minder geroepen voelen zich aan de regels te houden. EL CID ziet het mede als een opdracht om te bewijzen dat de aankomende studenten in Leiden zich wel aan de regels kunnen houden, vertelt mentor Susan Blommers, die vandaag een groepje onder haar hoede heeft. 'Het zou zonde zijn als wij het nu al verpesten voor de komende dagen. We willen niet dat de stad een slechte naam krijgt. We willen laten zien dat we ons ook aan de regels houden.'