Haagse burgemeester breekt vakantie af om orde op zaken te stellen op Scheveningen

DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen heeft zijn vakantie afgebroken na de fatale steekpartij op Scheveningen maandagavond. Daarbij kwam een 19-jarige Rotterdammer om het leven. Van Zanen wil orde op zaken stellen in de badplaats die de afgelopen weken geteisterd werd door overlast, geweld en bedreigingen tegen verkeersregelaars en handhavers. 'Wat wij aan onze kust wel hebben gezien de afgelopen dagen, vooral op Scheveningen, zijn gedragingen en taferelen die onacceptabel zijn', schrijft Van Zanen in een verklaring.

'Vandaag ben ik teruggekeerd van mijn vakantie in Egmond aan Zee om mijn vakantie in Den Haag voort te zetten. Door de actualiteit vind ik het ongemakkelijk om wel zichtbaar te zijn in de stad maar niet aanspreekbaar. Daarom heb ik in overleg met onze wethouders besloten om mijn taken vandaag weer op te pakken', aldus Van Zanen.

De gemeente zegt geschrokken te zijn van het gebrek aan respect voor publieke dienstverleners. 'Maar ook het gebrek aan normen en waarden waarmee de bewoners van onze kustwijken de afgelopen dagen door bezoekers zijn geconfronteerd, is zorgelijk, aldus Van Zanen. Die daarmee doelt op wildkamperen, vuil achterlaten en aso-gedrag in het verkeer.

Spoeddebat

Ook de politiek roert zich na de steekpartij. De Partij voor de Toekomst wil een spoeddebat over de kwestie met locoburgemeester Hilbert Bredemeijer en burgemeester Jan van Zanen 'om verantwoording af te leggen en om te voorkomen dat het deze zomer opnieuw misgaat', schrijft mediapartner Den Haag FM.

Hart voor Den Haag wil dat de politie hulp krijgt van het leger op drukke dagen. De partij pleit voor preventief fouilleren en zero tolerance: 'Voor de kwaliteitstoerist wacht de rode loper, voor tuig de wapenstok', zegt raadslid Rene Oudshoorn.

Medeleven

Van Zanen noemt het 'verschrikkelijk', wat er op de Pier is gebeurd. 'Wat vaststaat, is dat een 19-jarige jongen uit Rotterdam plotseling uit het leven is gerukt. Dat is ongelooflijk triest en wij leven intens mee met de nabestaanden.' De steekpartij was aan het begin van de avond, honderden badgasten waren getuige.

Meer over dit onderwerp:
SCHEVENINGEN JAN VAN ZANEN STEEKPARTIJ
Deel dit artikel: