Watersporters moeten voortaan zelf voor pechhulp zorgen

KNRM op Scheveningen
KNRM op Scheveningen © Omroep West
DEN HAAG - Watersporters die pechhulp nodig hebben, moeten vanaf komende maandag zelf een hulpverlener inschakelen. Voorheen konden ze contact opnemen met de Kustwacht, die vervolgens automatisch reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) alarmeerde.
Het gaat bij de nieuwe werkwijze om situaties waarbij geen acuut gevaar is voor levens of vaartuigen. Voorbeelden zijn motorpech en hulp bij het slepen van het vaartuig naar een haven. Bij gevaar dient altijd de Kustwacht gealarmeerd te worden.
'De vergelijking met de situatie op de weg kan gemaakt worden. Bij autopech, bel je een wegenwacht en niet het alarmnummer 112', licht Edwin van der Pol van de Kustwacht toe.

Overleg

De verandering komt voort uit overleg van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met de maritieme hulpverleners (bergers), de KNRM en de Kustwacht. Een overzicht van verschillende hulpverleners op de verschillende wateren staat op de website van de Kustwacht.
Het kan zijn dat in eerste instantie de hulpvraag niet-spoedeisend is, maar door omstandigheden toch een noodgeval ontstaat. Dan dient onmiddellijk de Kustwacht geïnformeerd te worden.