Instellingen

Voorschotenaar blijft langer vast voor drugslab in loods

Een arrestatieteam viel het drugslab in april van dit jaar binnen
Een arrestatieteam viel het drugslab in april van dit jaar binnen © Regio15

VOORSCHOTEN - Een 45-jarige inwoner van Voorschoten, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een drugslab aan de Leidseweg in Voorschoten, blijft langer in de cel. Dat heeft de Haagse rechtbank dinsdag besloten. De politie pakte de man op toen er eind april in de bedrijfsruimte een grote hoeveelheid grondstoffen voor amfetamine en crystal meth werd gevonden.

In de loods aan de Leidseweg werd 179 liter BMK aangetroffen, een vloeistof die gebruikt kan worden voor de vervaardiging van beide harddrugs. Ook stonden er twee reactieketels, drie kuipen, trechters, maatbekers en jerrycans.

Tijdens een eerste zitting vroeg de advocaat van de verdachte dinsdag om zijn vrijlating. De Voorschotenaar ontkent zijn betrokkenheid bij het drugslab. Hij had de loods weliswaar gehuurd, maar ook weer onderverhuurd aan iemand anders, zei zijn advocaat. De man was er niet zelf werkzaam.

Twee miljoen

De Voorschotenaar was zelf dinsdag niet aanwezig. De officier van justitie verzette zich tegen de vrijlating van de man. Met de chemische vloeistof kon 280 kilo aan amfetamine gemaakt worden, zei de aanklaagster. 'Dan hebben we het wel over een straatwaarde van twee miljoen euro.'

De rechtbank oordeelde dinsdag dat de verdenkingen tegen de Voorschotenaar te ernstig zijn om hem te laten gaan. Het Openbaar Ministerie (OM) is ook nog bezig met het onderzoek naar sporen in het laboratorium.

Zure karnemelklucht

Het drugslab werd ontdekt doordat omwonenden klaagden over een zure karnemelklucht die in de omgeving hing. Na de ontmanteling van het lab besloot burgemeester Charlie Aptroot de loods voor een half jaar te sluiten. Op 29 september buigt de Haagse rechtbank zich opnieuw over de zaak.